HU EN

Záró hazai „Területi Vonzóképességi Monitoring Adatplatform” műhelymunka

Záró hazai „Területi Vonzóképességi Monitoring Adatplatform” műhelymunka

Az ATTRACTIVE DANUBE projekt záró hazai workshopját 2018. március 7-én rendezték meg a budapesti Lechner Tudásközpontban. A műhelymunka célja a projekt eredményeként létrejött, területi vonzóképességi indikátorokat tartalmazó térinformatikai alkalmazás bemutatása volt az érdeklődő kutatók, civil szervezetek, valamint az üzleti és kormányzati szféra számára.

A bevezető előadásban Jaschitzné Cserni Tímea (Lechner Nonprofit Kft.) ismertette az Attractive Danube projektet, majd Nagy András (Lechner Nonprofit Kft.) a projektben résztvevő partnerországok közös monitoring platformját (elérés: http://cotamp.gis.si/attractive_danube/), továbbá a hazai, vonzóképesség mérésére alkalmas térinformatikai alkalmazást mutatta be (elérés: http://tamp.gis.si/hungary/#lang=hu).

Mogyorósi Balázs (EMFIE) a bizalom és boldogság attraktivitáshoz fűződő kapcsolatát és az ezekre irányuló kutatásokat vázolta fel. A műhelymunka második felében Nagy András a projektben résztvevő partnerországok vonzóképességi mutatóinak összevetését támogató, komplex mutatók esetében használt módszertant ismertette egy a magyarországi megyékre alkalmazott példán keresztül, amelyre a műhelymunka résztvevői építő ötletekkel, hozzászólásokkal reagáltak.

Elhangzott, hogy fontos lenne a természetvédelemmel kapcsolatos mutatókkal bővíteni a vizsgált indikátorok körét, a platform döntéstámogató funkciójának sikeres beteljesítéséhez pedig lényeges a döntéshozói szint pontos lehatárolása. A bizalom és boldogságkutatással kapcsolatos kérdőívek kiküldését körültekintően kell végezni a megfelelő eredmények elérése érdekében. Szükséges lenne további „puha” módszereket is alkalmazni, illetve a projekt eredményeit és módszereit adaptálva részletesebben vizsgálni a területi vonzóképességet különböző hazai és nemzetközi mintaterületeken.
A projekt következő feladatai közé tartozik a hazai érintettek bevonása, az eddigi eredmények disszeminálása, valamint a monitoring platform népszerűsítése mind nemzeti, mind pedig nemzetközi szinten, amelyre az Első Magyar Felelősségteljes Innováció Egyesület és a Lechner Tudásközpont által szervezett hazai kapacitásfejlesztő tréningek és transznacionális workshopok adnak majd lehetőséget.

Vissza
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO