HU EN

A Chemie-Cluster Bayern, bajor vegyipari klaszternél járt az ArchEnerg Klaszter

A Chemie-Cluster Bayern, bajor vegyipari klaszternél járt az ArchEnerg Klaszter
Az ArchEnerg Klaszter április elején háromnapos látogatást tett a Chemie-Cluster Bayern, neves müncheni vegyipari klaszternél azzal a céllal, hogy feltárják a két klaszter közös fejlesztési lehetőségeit, valamint potenciális együttműködési területeit.

Daniel Gottschald, a bajor klaszter ügyvezető igazgatója egy rövid bemutató keretében ismertette klaszterük felépítését és működési elveit, amelynek értelmében elsősorban nemzetközi K+F együttműködésekre és piacfeltárásra összpontosítanak. Több közép-kelet európai országgal folytatnak közös projektet és terveik között szerepel, hogy a közeljövőben Magyarországgal is szorosabb együttműködést építsenek ki, úgy kutatás-fejlesztési, mint innovációs területeken.

 

Jelenleg mintegy 160 vállalati taggal rendelkeznek, a kutatóintézményekkel és egyetemekkel együtt pedig összesen 260 tagot tartanak nyilván. A közvetett partnereik száma Európa-szerte mintegy 6.000, míg éves forgalmuk a tavalyi évben 87 milliárd euró körül alakult.

Tevékenységüket két részre osztják, egyrészt a kutatás-fejlesztés és innováció területén tevékenykednek, melynek keretében különböző termékeket hoznak létre, másrészt meglévő termékek számára tárnak fel új piacokat egyedi vállalati igények alapján. A gépipartól kezdve, a megújuló energián és építőiparon át, egészen a nano- és biotechnológiáig számos szektorban vannak jelen és rendelkeznek érdekeltségekkel.

A klaszter non-profit szervezet lévén nem üzleti modellben gondolkodik, helyette információt kér a partnereitől, hogy minél részletesebb képet kapjon róluk, lehetőségeikről, igényeikről és személyre szabottan tudja megcélozni őket ajánlataival.

 

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy 2014. június 18-19-én Budapesten kerül megrendezésre a Chemspec Europe nemzetközi vegyi anyag szakkiállítás, amelyen a szakma neves gyártói és forgalmazói mellett a Chemie-Cluster Bayern is részt kíván venni. Azt is elmondták, hogy érdekeltek lennének további klaszterekkel, egyetemekkel és kutatóintézetekkel történő kapcsolatfelvételben.

Az ArchEnerg képviseletében Szügyi György, alelnök úr tartott előadást a klaszter felépítéséről, tagjairól és működéséről, emellett beszélt klaszterünk sikeresen megvalósított projektjeiről, illetve jövőbeni terveiről és célkitűzéseiről.

A két klaszter számos kapcsolódási pontot és potenciális együttműködési területet azonosított be a találkozó során. A meghatározott témák mentén a két klaszter tagjainak minél szorosabb együttműködését kívánják a jövőben elősegíteni.

 

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO