HU EN

A globális károsanyag-kibocsátás az első félévben 8,8 százalékkal zuhant a koronavírus miatt

A globális károsanyag-kibocsátás az első félévben 8,8 százalékkal zuhant a koronavírus miatt
Egy friss tanulmány arra mutatott, hogy csökkent a világ károsanyag-kibocsátása a koronavírus hatására. 8,8 százalékkal esett vissza az emisszió globális értéke január eleje és június vége között. Ez a pandémia miatt elrendelt korlátozások és a gazdasági leállásnak köszönhetően történt. Az egy évvel korábbihoz képest 1,6 milliárd tonnával csökkent a kibocsátott szén-dioxid mennyisége az első félévben.
 
A klímaváltozást nem fogja visszatartani a nagy emissziócsökkentés, hiszen a korlátozások feloldása óta ismét nő az üvegházhatású gázok kibocsátása. A vírus első hullámán tuljutó Kínában, júliusban és augusztusban 2,7 százalékkal magasabb emissziót mértek, a tavalyi nyár végi értékekhez képest. Nagy-Britanniában a nyár végén csak egy százalékkal volt kisebb a kibocsátás mértéke tavalyihoz képest.
 
 
A légi közlekedésben és a közúti szállítmányozásban következett be a legnagyobb csökkenés, annak ellenére, hogy az emberek home office – ban kezdtek el dolgozni. A háztartási energiafelhasználás emellett kis mértékben nőtt.
 
Összefoglalva az egészet, azt mondhatjuk, hogy a koronavírus-idején valamennyire kisebb a szén-dioxid kibocsátás a megszokott mértékhez képest. Azonban a légköri széndioxid-koncentráció a fosszilis tüzelőanyagok tartós használata miatt továbbra is nő.
 
Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO