HU EN

A H&M bemutatott egy gépet, amely a vásárlók régi ruháiból készít ujjat

A H&M bemutatott egy gépet, amely a vásárlók régi ruháiból készít ujjat
A Svéd ruházati lánc létrehozott egy újra feldolgozó textil gépet és az egyik Stockholmi üzletében telepítette. A vásárlók át tudják adni a régi ruhákat és 5 óra múlva kapnak egy új sálat, pulóvert vagy gyerek takarót. A gép a Looop nevet kapta. Megemlítik, hogy a ruha újra feldolgozási folyamatot, ami 5 órát vesz igénybe, meg lehet nézni egy átlátszó ablakon keresztül, és a géppel készített ruhát meg lehet vásárolni 11$-tól -16$-ig

A technológia célja nem az, hogy újra hasznosítsa a ruhákat nagy mennyiségben., hanem az, hogy bemutassa a vásárlóknak az anyag újra feldolgozását és hogy motiválja őket a részvételre ebben a kezdeményezésben. 

„Létrehoztuk ezt a gépet, mint egy miniatűr változatát a valós újra feldolgozási folyamatnak, azért hogy megmutassuk a vásárlóknak mennyire fontosak nekünk” – magyarázta  el a H&M Foundation innovációkért felelős osztály vezetője, Erik Bang. Hozzátette még ,hogy a technológia fejlesztése az újra feldolgozásában, már több éve jelent meg a cégnél, de a legfőbb akadály - a megfelelő mennyiségű ruhák összegyűjtése, ahhoz hogy ki tudják szélesíteni ezt az ágazatot. 

 A Looop technológia a Hongkongi  textilkutatási egyetemmel és Novotex Textiles céggel lett kifejlesztve.  A rendszer kitisztítja és szálakká szedi, majd így készül az új fonal  a ruhákhoz. A kiadvány szerint, a technológia nem használ vizet vagy vegyi anyagokat. A feldolgozási folyamat kevésbé hat károsan a környezetre, mint az elsődleges anyagokból készült ruházat.

A H&M képviselő szavai szerint, a Looop szélesíteni fogja ezt a technológiát ipari méretekig. 2030-ig a cég tervez áttérni ökológiai  és újrahasznosított anyagokból a ruhagyártásra.

Ez a tavalyi évben 57% volt. Ezen kívül megjegyezték, hogy mára 4,3 milliárd dollár eladatlan ruhakészlettel rendelkeznek.

10 éven belül a H&M Csoport  olyan vállalattá kíván válni aki pozitív hatással van az éghajlatra, azáltal, hogy csökkenti az üvegházhatású gázok légkörbe történő kibocsátását.

Forrás: https://rb.ru/news/hm-machine/

 

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO