HU EN

A világ első lebegő szélerőmű telepe villamos energiát generál

A világ első lebegő szélerőmű telepe villamos energiát generál
A világ első lebegő szélerőmű parkja megkezdte a skót villamosenergia hálózat áramellátását.Öt óriásturbinát kötöttek a tengerfenékhez, körülbelül 15 mérföldre az Aberdeenshire-i Peterhead-től.

 A szélerőművet hivatalosan Nicola Sturgeon avatta fel. Az első miniszter állítása szerint a projekt, amely mintegy 20 ezer lakáshoz elegendő energia termelését látja el, Skócia megújuló energiaforrásokhoz kötődő „nemzetközi hírnevének” biztosítása lesz.

A norvég energetikai cég a Statoil, több mint 15 éve dolgozik a Hywind nevű projekt fejlesztésén. A lebegő megközelítés lehetővé teszi a turbinák sokkal mélyebb vizeken történő telepítését, mint a hagyományos tengeri szélerőművek esetében. Ez a szélerőmű telep 129 méteres vízmélységben helyezkedik el, míg a tengerfenékre rögzítettek általában 50 méter mélységig terjednek. A Statoil szerint a potenciális tengeri szélerőművek legfeljebb 80 százaléka több mint 60 méteres mélységben található. A cég úgy véli, hogy a lebegő turbinák képesek akár 800 méter mélyen is működni.

A skót Madárvédő Egyesület (RSPB) ellenezte a projektet, nem azért, mert nem szereti a technológiát, hanem azért, mert úgy véli, hogy túl sok turbina van a tengeren már jóváhagyva azon a területen. Attól tart, hogy tengeri madarak ezreit ölhetik meg a tengeren lévő szélerőmű parkok.

Ha többet szeretne olvasni erről a témáról, akkor megteheti a link segítségével: https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-41652707

Vissza
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO