HU EN

Arcképek: Harsányi Zsolt, Axiál Kft.

Arcképek: Harsányi Zsolt, Axiál Kft.

Az agrarszektor.hu minden évben kiadja Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban című könyvet. Idén ágazati bontásban foglalták össze a legfontosabb iparági szereplőket, közülük néhány érdekes személyiséget, életutat, meghatározó céget a honlapukon keresztül is bemutatnak. Harsányi Zsolt cége a mezőgép-kereskedelemben játszik meghatározó szerepet.

Harsányi Zsolt a rendszerváltás után, 1991-ben mindössze 100 ezer forint törzstőkével alapította meg másodmagával az Axiál Bt.-t, amely 1992-re családi vállalkozássá vált. A mezőgazdasági gépek és alkatrészek forgalmazásával foglalkozó cég 1996-ban kft.-vé alakult. Harsányi 1998-ban a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnökségi tagja, később pedig elnöke lett. 2017-ben pedig újabb öt évre megválasztották a szövetség elnökévé. 2002-től a mezőgazdaságigép-forgalmazók nemzetközi szervezetének (CLIMMAR) tagja, amelynek háromszor három évig alelnöke is volt. A gépészmérnök végzettségű üzletember a gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Karának tiszteletbeli professzora. A napi.hu 100 leggazdagabb magyart listázó összesítése szerint Harsányi Zsolt 26 milliárd forintosra becsült vagyonával a 45. leggazdagabb embernek számít Magyarországon 2018-ban.
Egyre nagyobb jelentőséget kapnak a gépekbe integrálható digitális megoldások, mint például a különböző automatikus és feladatoptimalizáló rendszerek vagy a precíziós lehetőségek, melyek mind arra irányulnak, hogy hasznot termeljenek a használójának – hangsúlyozta Harsányi Zsolt, a bajai székhelyű cég tulajdonos-ügyvezetője. Az Axiál Kft. ezért 2018 januárjától újabb gyártó termékeivel, a Trimble berendezéseivel és szoftveres megoldásaival bővítette GPS-eszköz kínálatát. A cég mintegy 5,3 milliárd forintot költött telephelyfejlesztésre 2012 és 2017 között, melynek eredményeképpen jelenleg 15 ezer négyzetméternyi szervizműhely-kapacitással rendelkezik, összesen 18 telephelyen.

Az Axiál Kft. árbevétele 77 milliárd forint volt 2017-ben, ami fennállásának második legmagasabbikának számít. A több mint 75 milliárd forintos árbevétel 30 százalékát az alkatrész-, 28 százalékát a gép-, 22 százalékát a Claas-, 8 százalékát a használtgép-, 7 százalékát a szerviz és 5 százalékát az építő- és anyagmozgatógép-üzletág tette ki. 2016-hoz képest 10 milliárd forinttal nőtt a cég forgalma, a mezőgazdasági gépek értékesítése pedig 15-17 százalékkal bővült.

Az Axiál Kft. 2018-ban a Figyelő Top 200 Gálán „Az év magyar vállalata” lett.

Forrás: agrarszektor.hu

Vissza
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO