HU EN

Az egyszer használatos műanyag hulladékok elszaporodása a COVID-19 járvány alatt

Az egyszer használatos műanyag hulladékok elszaporodása a COVID-19 járvány alatt
A járvány kitörése óta az ételdobozok, maszkok és egyéb műanyagok iránti kereslet látványosan megugrott.

 Az egyszer használatos műanyag hulladékok elszaporodásának egyik oka az, hogy az indokolatlanul előidézett pánikhangulat miatt az emberek elkezdték felhalmozni az élelmiszereket és az egyéb termékeket. Így az egyszer használatos műanyagok szinte virágkorukat élik, az újrahasznosítás rendszere pedig ezért válságban van.

A másik ok, hogy az olaj világpiaci árának csökkenésével sokkal olcsóbbá vált az új termékek gyártása, így az újrahasznosítással sokkal kevesebbet foglalkoznak. Leggyakrabban PET-palackokhoz használnak újrahasznosított műanyagot, melyek előállítása a járvány kezdete óta 83-93%-kal  drágább lett. Az újrahasznosítók forgalma Ázsia egyes részein 50 százalékkal, Európában több mint 20 százalékkal és az Egyesült Államokban 60 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány miatti korlátozások óta.

Az olaj- és gázipari vállalatok az elkövetkező öt évben mintegy 400 milliárd dollárt költenek olyan üzemekre, amelyek műanyaghoz állítanak elő nyersanyagot. Ezért a műanyagalapú fogyasztási cikkek eladásai jelentősen emelkedni fognak, főként az ázsiai középosztály rohamos gyarapodásának köszönhetően.

 

Forrás:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201007/nem-is-gondolnad-melyik-iparag-a-valsag-nagy-nyertese-451788

https://liner.hu/elszaporodtak-a-pandemia-alatt-az-egyszer-hasznalatos-muanyag-hulladekok/

Képforrás: Depositphotos

 

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO