HU EN

Az energiafüggő görög sziget

Az energiafüggő görög sziget
A görög Tilos szigete még az idén üzembe helyez egy szélerőművet és egy napenergia parkot. Tilos lesz az első sziget a Földközi-tengeren, mely teljes mértékben a szél és napenergiát hasznosítva állít elő villamos energiát. Az Európai Unió szerint Tilos modellként szolgálhat a többi szigetre nézve. TILOS, Görögország

A csikóhal alakú Rodosz és Kos között elterülő sziget lakossága a téli időszakban 400 főt számlál. De ez nyaranta akár 3000 főre is emelkedhet megterhelve, ezzel egyidejűleg pedig ellehetetlenítve a lakosság áramellátását. A nyár folyamán a technikusok véglegesen tesztelik a megújuló energián alapuló rendszert, amely még ebben az évben teljes kivitelezésre kerül. Ez lehetővé teszi Tilos számára, hogy kizárólag a szélturbina és a napenergia park csúcstechnológiás elmei által előállított áramot hasznosíthassa.

Az Európai Unió állítása szerint Tilos lesz a Földközi-tenger első autonóm, megújuló energiával táplált zöld szigete. Ez a projekt más kicsi, a szárazfölddel korlátozott hálózati kapcsolattal rendelkező szigetcsoportok számára az Európai Unió egy kész mintaterve lesz.  Az EU a projekt nagy részét finanszírozza, a teljes 13,7 millió eurós ($15,7 m) költségvetéshez 11 millió euróval ($13,5 m) járul hozzá.

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO