Az új jelentés egy értékelésekből álló sorozat első tagja, amely integrált módon foglalkozik a városok környezetvédelmi célokhoz való hozzájárulásával. Ez a jelentés egy olyan feltáró jellegű munka, mely közvetlenül megszólítja a városokat, és mérföldkövet jelent abban, hogy a városok hogyan értékelik a városi fenntarthatóságra való átállást.


A kutatást szemlélve feltűnik, hogy jelenleg nincs egységesen alkalmazható alternatíva. Az átállást segítő és akadályozó tényezők egyaránt 7 fő területtől függenek: közeg, irányítás, tudás, kultúra, technológia, adatok és információk, pénzügyek.


Az EEA most először szól közvetlenül a városokhoz e jelentés által, olyan módon, melyre a továbbiakban építkezni lehet.


A jelentés projektmenedzsere, Lorenzo Benini, az EEA rendszerértékeléssel és a fenntartható fejlődéssel foglalkozó szakértője, a következőképp nyilatkozott a kiadott jelentésről:


Az európai környezet és fenntarthatóság szempontjából lényeges változások mozgatórugói  című jelentés az Európa jövőjét esetlegesen befolyásoló „mozgatórugók” széles körét tárja fel, különösen azokat, amelyek Európa környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseit érintik. Összességében a jelentés célja, hogy átfogó képet adjon a globális és európai változásokról, azok egymáshoz kapcsolódásairól és lehetséges következményeikről.


Európa környezeti és fenntarthatósági kilátásait számos tényező befolyásolja, új kockázatokat okozva, de egyben új lehetőségeket is teremtve. A világon minden mindennel összefügg, és a Föld messzi tájainak eseményei Európára is kihathatnak. Sajnos a COVID19 okozta válság élesen emlékeztet erre. Míg Európa szerepe a globális színtéren változóban van, az EU-nak lehetősége nyílik arra, hogy a közelgő környezeti, fenntarthatósági és stratégiai kihívásokkal szemben újra pozícionálja magát, és megragadja az előtte álló lehetőségeket egy fenntarthatóbb jövő megteremtése érdekében.”


Forrás: https://www.eea.europa.eu/hu/articles/eloretekinto-ertekelesek-a-fenntarthatosagra-vonatkozo