Miért fontos a légtömörség?


Egy épület légtömörsége és az adott épület fűtéséhez szükséges energia összefüggésben van. A BlowerDoor tesztet elsősorban passzív házaknál használják, de gyakran ipari épületeknél is fontos vizsgálat lehet.


A BlowerDoor méréssel megtudhatjuk, hogy a lezárt épületből mennyi levegő távozik óránként. Egy átlagos háznál ez a térfogatának többszöröse is lehet, míg egy passzív háznál ez az érték nem érheti el a 60%-ot. A BlowerDoor teszttel így gyakorlatilag a ház csatlakozásainak és tömítéseinek minőségét lehet mérni.


A BlowerDoor mérési eredményekkel a kivitelezők bizonyítani tudják az elvégzett munka minőségét, míg a háztulajdonosok egy adásvétel során ellenőrizhetik az épület légtömörségét.


Hogyan történik a mérés?



A BlowerDoor-ral történő légtömörség mérés során az épület összes beltéri ajtaját kinyitva egy légtérré alakítjuk a belső teret, és az összes külső nyílászárót bezárva lezárjuk az épületet. Egy kiválasztott ajtóra felszerelésre kerül a BlowerDoor légtömörség mérője, amely az épület típusának, és belső légtér méretének megfelelően kerül kiválasztásra a mini, egy-, vagy több ventilátoros verziók közül.


A BlowerDoor ajtó az épületből kiszívja a levegőt - 50Pa vákuumot generálva depressurizál -, így a külső levegő megpróbál az épületbe bejutni. A mérés során azért van szükség a nyomás meghatározott mértékű csökkentésére, mert így biztosított, hogy a mérés megismételhető, összehasonlítható más mérések eredményeivel és csak kis mértékben függ az időjárási körülményektől.


A BlowerDoor légtömörség mérési tesztjének során a BlowerDoor által kiszívott levegő mennyiségét mérjük, amelyet utána összevetünk az épület légtérfogatával. A méréshez szükséges a nagyteljesítményű, szabályozható légszállítású ventilátor, az ajtóra rögzíthető, változtatható méretű keret, a rendszer működtetését végző szoftver, egy laptop, és természetesen a szaktudás.


Forrás: http://blower-door.hu/?fbclid=IwAR0wBBhnCTuYKmAEWShWsWrisUo_4-ag2qg23itw9sxg42hHpt0jn3PL8qI



Mérés a romániai iskolában #1



Mérés a romániai iskolában #2