HU EN

Európa energiaellátása sivatagi napelemekkel

Európa energiaellátása sivatagi napelemekkel
A sivatag teljes területe 9.200.000 km2, Hektárban 920 millió ha.
3 Hektár kapacitás 1 MW. Ha a terület 1/3-át lefedi, a kapacitás 100 millió MW lesz.
3000 napos óra évi 300 000 TWh-t termel.
Magyarország villamosenergia-fogyasztása 45,05 TWh volt 2017-ben...

Melyek a világ és az európai nemzetek jelenlegi problémái?

  • A közlekedés és az energiaipar által okozott óriási környezeti károk.
  • A „dekarbonizációt” már régen elkezdték, de semmi sem történt. (Lásd a „Mentsd meg bolygónkat” című brüsszeli diákok legutóbbi demonstrációját.)
  • Az Európában telepített túl sok fotovoltaikus naperőmű olyan nagy hálózati kiegyenlítési problémákat okoz, hogy az üzemelő földgázerőművek elérték a történelmi csúcsfogyasztást. A bumeráng visszaütött !!
  • Senki sem tudja, hogy milyen problémát jelent az, hogy a formális mezőgazdasági területeket napelemekkel borítja be, és a folyamatos árnyék problémákat okoz a föld alatti élelmiszerláncban.
  • Az épület fűtése folyamatosan a gáztüzelésű kazánokhoz vezet, a kormányok által támogatott megújuló forrású hőszivattyús módszer helyett.
  • Minden európai nemzet fél a külföldi energiaellátástól való függéstől.
  • A magyar miniszterelnökök véleménye az, hogy a túlméretes migráció ellen a probléma importálása helyett a helyi megoldás exportálásával lehetne csökkenteni.
  • Magyarország rendkívül rossz helyzetben van a légszennyezés miatt, mert a „Kárpát-medencét” olyan magas dombok veszik körül, amelyek korlátozott szellőzést tesznek lehetővé hazánkban. A tüdőbetegség Magyarországon rendkívül magas.

 

Az észak-afrikai sivatagi terület több mint 9 millió négyzetkilométer. A sivatag talaja pedig tiszta homok, amelynek nincs mezőgazdasága és nincs föld alatti élete! Nem okoz problémát az élővilágnak a terület napelemek miatti árnyékoltsága.

Ha a sivatag összes rendelkezésre álló területének csak feléretelepítenénk napelemeket, ennek a fotovoltaikus naperőműnek a termelt villamos energiája évi 300 000 TWh lenne. A sivatagban a napsütéses órák száma évente 3000-35000 óra. És ma a korszerű technológia segítségével 100 wattot tudunk előállítani négyzetméterenként. Magyarország éves villamosenergia-fogyasztása 40 TWh. A megtermelt villamos energiát a helyszínen hidrogénné alakítanák és nagy nyomású tartályokba (1000 bar) töltenék fel. A kifejezetten erre a célra tervezett edényeket hidrogénüzemű tehergépjárművekkel szállíthatnák a tengerpartra, és hidrogénüzemű hajókkal Európába. Európában a hidrogénnel töltött edényeket hidrogénüzemű cellákkal működő erőművekhez és a járművek utántöltő állomásaihoz juttathatnánk el. Az üres edényeket összegyűjtés után és vissza lehetne vinni a sivatagi hidrogéngenerátorokba újratöltésre. Természetesen az európai megújuló energia alapú erőművek az atomerőművekkel együtt továbbra is működhetnének, és a jelenlegi elektromos rendszert ezek az új üzemanyagcellás alapú hidrogén erőművek fogják ellátni és kiegyensúlyozni.

Becslés szerint a keletkező hidrogén könnyen fedezné Európa teljes villamosenergia-fogyasztását és a szállítás üzemanyagigényét. Ha az épületek fűtését mind hőszivattyú alapúra cserélnék, akkor elérhető lenne a „nulla” kibocsátás, és többé nem maradna utánunk több ökológiai lábnyom.

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO