Hogyan működik a SMART-GRIDE? – az új megújuló energia-találmány

Hogyan működik a SMART-GRIDE? – az új megújuló energia-találmány

Klasztertagunk, Brand János, az Aero Energi Kft. ügyvezetője kifejlesztett egy intelligens megújuló energetikai technológiákon alapuló villamos energia-rendszert, amelyet sikerült szabadalmaztatnia. A „találmány” a SMART-GRIDE nevet kapta. A rendszer főként a fejlődő országokra, és azolyan területekre lett kifejlesztve, ahol nincs kiépítve villamoshálózat, vagy annak működése nem folyamatos. A rendszer hatékonysága abban rejlik, hogy a szél és a napenergiát együttesen használja, a szélgenerátorokból és szolárpanelekből álló bázisállomások működését pedig dízelmotorok segítik.

A rendszer akár a különböző mobilszolgáltatók számára is érdekes lehet, hiszen a fejlődő országok nagy részében, valamint több, a városoktól távol eső területen nincs kiépítve a mobil és az internethálózat üzemeltetéséhez szükséges villamoshálózat. A SMART-GRIDE segítségével azonban elérhetővé válna mindez az ott élő közösségek számára.

A SMART–GRIDE mindemellett alkalmas arra is, hogy különböző nem várt események következményeként történő áramkimaradások során a gyors kórházi ellátást biztosító konténerállomások energiaigényét ellássa. Ilyen mobilkórházakra egy-egy járvány, vagy akár természeti katasztrófa esetén is szükség lehet kevésbé lakott területeken is, amelyre az új találmány szintén megoldást nyújthat.

A 30-40 kilométerenként elhelyezett dízelmotoros agregátorokkal működtetett bázisállomásokat időnként fel kell ugyan tölteni, de 500 Wattos teljesítményükkel ennek ellenére is folyamatos és biztonságos áramellátást képesek biztosítani. A rendszer tehát modulos kiépítésű, amelyet a mindenkori elektromos teljesítmény igényeinek megfelelően kell megtervezni, majd megvalósítani.

A vertikális szélgenerátor teljesítménye 100 Wattól 50 Kilowattig terjed, a szolárpanelek teljesítményét, azaz számát pedig az elvárt teljesítmény szükséglet határozza meg. Ezek a panelek egyszerűen a földre, vagy a konténerek tetőzetére telepíthetőek, e teljesítményigény szerint kell a „puffer-akkumulátorok” darabszámát is meghatározni.

A rendszer a megtermelt energiát 12–48 Voltos feszültségen, egyenáramú „puffer-akkumulátorokkal” folyamatosan, szünetmentesen biztosítja, ám igény esetén úgynevezett „invertek” közbeiktatásával a 220 Voltos feszültség is biztosítható.

A vertikális szélgenerátor bár még viszonylag drága, de egyre több európai országban gyártják, a szolárpanelek pedig évek óta könnyen, és viszonylag olcsón beszerezhetőek. A konténerállomás telepítése mindössze két munkanapot vesz igénybe, így egy ilyen projekt nem igényel túl sok időt, sem munkaerőt.

A SMART-GRIDE a két jól bevált megújuló energiaforrást egy új, ötvözött formában alkalmazza, amelyről kitalálója ekképpen fogalmazott: „Nem én találtam fel a kereket. Viszont így, együttesen a két energiaforrást ezelőtt nem alkalmazták!”

Vissza
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO