HU EN

Jubileumi nemzetközi konferenciát rendezett az NGM

Jubileumi nemzetközi konferenciát rendezett az NGM

A Nemzetgazdasági Minisztérium tizedik alkalommal rendezte meg a két napos nemzetközi konferenciát, amelyre április 23-24-én, Budapesten került sor. A konferencia a 2015 év kettős kihívását helyezte a középpontba, hisz idén a 2007-14-es időszak operatív programjának zárása mellett elindult a 2014-20-as, új uniós költségvetési ciklus minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő programjának végrehajtásával.

A konferencián az ArchEnerg Klasztert, idén Gonda András és Szügyi György képviselte.

A két napos konferenciát Varga Mihály Nemzetgazdasági-miniszter üdvözlő beszéde után, Rákossy Balázs, európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár, Erich Unterwurzacher, a brüsszeli Regionális Politikai Főigazgatóság igazgatója és Vitályos Eszter, az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár nyitotta meg.

Fotó: Eisenmann József

Rákossy Balázs beszédében bemutatta mik voltak a Magyar Kormány legfontosabb céljai 2010-ben, amikor átvette a kormányzást, és milyen intézkedésekkel jutottak el oda, hogy Magyarország az unió leggyorsabb ütemben növekvő gazdasága lett. Továbbá Rákossy Balázs elmondta: a középpontban a hazai vállalkozások fejlesztése és növekedésük elősegítése, a munkahelyteremtés és a magyar ipar fejlesztése áll. Az uniós források hatékony, egy irányba ható felhasználása nyomán olyan számszerűsíthető eredményeket szeretne elérni 2020-ig a kormány, mint a teljes foglalkoztatás, az ipart GDP-hez való hozzájárulásának a jelenleg 20%-ról 30% fölé emelkedése, vagy például, hogy a jelenlegi 4,7%-ról 19%-ra emelkedjen kis- és középvállalkozások exportárbevételének aránya.

Erich Unterwurzacher, az Európai Bizottság Regionális Politikai Főigazgatóságának térségekért felelős igazgatója jó példának nevezte azt a magyar stratégiát, amely a pénzügyi eszközként elérhető uniós források mértékét közel háromszorosára emeli az előző hétéves ciklushoz képest.

Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség uniós fejlesztésekért felelős államtitkára emlékeztetett arra köszöntőjében, hogy idén 133 új uniós pályázat kiírása várható összesen 2704 milliárd forint keretösszeggel.

A megnyitó után, a külföldi előadók számoltak be saját országuk jelenlegi gazdaságfejlesztési programjairól, és a pénzügyi zárás szempontjából végéhez közeledő 2007-13-as időszakról.

A második nap szintén nagyon érdekes volt, ahol az előadások 4 szekcióra voltak szétosztva. Az első szekcióban a 2014-20-as periódus kihívásairól volt szó, a másodikban a pénzügyi eszközökről a 2014-20-as operatív programjain belül, a harmadikban a könyvvizsgálatban rejlő kockázatok a projekt csatornák tekintetében, végül az utolsóban a régiók és kistérségek közötti különbségek csökkentéséről volt szó.

A konferenciára Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Bulgáriából, Litvániából, Horvátországból, Németországból, Magyarországról és az Európai Bizottságból látogattak el a szakértők. Az eseményen többek között minisztériumok, közreműködő szervezetek, irányító hatóságok, érdekképviseletek, követségek, egyetemek vezető tisztségviselői vettek részt, hogy megosszák egymással tapasztalataikat.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO