HU EN

Klasztertalálkozón jártunk Ivano-Frankivszkban

Klasztertalálkozón jártunk Ivano-Frankivszkban

Az ArchEnerg Klaszter február 13. és 16. között a Precarpathian Eco-Energy Clusterrel együttműködve egy Ukrajnában rendezett találkozón vett részt az EaP PLUS Eastern Partnership keretén belül.

Ivano-Frankivszk a Kárpátmelléki régió legjelentősebb gazdasági és kulturális központja. A város Ivan Franko ukrán költőről kapta a nevét és népessége közel 240 ezer fő. Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke egy Petőfi-mellszobrot ajánlott fel a gazdasági és kulturális centrumnak. A műemlék, melyet Kligl Sándor Szegeden élő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotott a Sevcsenka parkban tekinthető meg.

Ivano-Frankivszk a XVIII-XIX. században nagy kereskedelmi és ipari központtá alakult, 1772-től Lengyelországban, 1804-től a Habsburg Birodalomban, 1864-től pedig az Osztrák-Magyar Monarchiában. Az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlása után a város a Nyugat-ukrán Népköztársasághoz tartozott 1919-ig, ezután Lengyelországhoz csatolták, majd 1939-ben a Szovjetunióhoz került. A várost 1962-ben a 300 éves fennállásának az évfordulóján átkeresztelték Stanyiszlavról Ivano-Frankivszkra. Ukrajna 1991-ben kikiáltotta függetlenségét.

A város gazdasága az ipari, közlekedési, kommunikációs, valamint az immateriális gazdaságra épül. Ivano-Frankivszknak, mint regionális központnak jelentős a hálózati infrastruktúrája. A város vezető gazdasági ágazata az ipar, amely 15 százaléka a város teljes foglalkoztatottságának. Mintegy 536 ipari vállalat található, közöttük több mint 50 nagyvállalat. A megyeközpontban számos főiskola és egyetem található.

Vissza
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO