HU EN

Körforgásos gazdaság - workshop workshop

Körforgásos gazdaság - workshop workshop

November utolsó hetében került megrendezésre az IFKA, az Archenerg Klaszter és a Tisza Koalíció közös programja, amely a Körforgásos gazdaság ‒ ipari szimbiózis címet kapta. Az eseménynek a SZTE Mérnöki Kar Mars téri épülete szolgált helyszínül.

A résztvevők ízelítőt kaptak a körforgásos gazdaság és ipari szimbiózis alapelveiről, előnyeiről (gazdasági és környezeti vonatkozásban egyaránt), emellett megismertek néhány, az iparágukhoz kapcsolódó innovatív hazai és nemzetközi céges példát is.

A workshopot dr. Bartha László, a Tisza Koalíció elnöke nyitotta meg, aki elmondta: neki, mint a társadalmi szervezet soros elnökének, mint orvosnak, családapának, szegedi lokálpatriótának a várossal szemben felelőssége van. Ennek egyik ilyen szelete a környezettudatosság, illetve a gazdaságfejlesztés, amelyet hosszú, jól megtervezett és kitartó munkával lehet csak elérni.

Az IFKA alapvetően iparfejlesztést jelent. Régen alapítványként, napjainkban pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai háttérintézményeként működik.

A 2016 áprilisában indult három éves TRIS (Transition regions towards Industrial Symbiosis) projekt célja az ipari szimbiózis szemléletének elterjesztése.

„Elsődleges célunk a kis- és középvállalkozások versenyképességének a fejlesztése. Beszélhetünk társadalmi vállalkozásokról, szervezetfejlesztésről, iparfejlesztésről, illetve zöld gazdaságról, amit mi is képviselünk. Szeretnénk, ha minél többen hallanának erről a tulajdonképpen erőforrás-hatékony működésről. Hívhatjuk ezt körforgásos gazdaságnak is, de igazából ez egy tudatos, anyag- és energiaáramláson alapuló koncepció, szemlélet” ‒ mondta Tanka Eszter, az IFKA Zöld Gazdaság csoport szakmai felelőse.

A megnyitót követően Tanka Eszter és Farkas Mária előadásában a jelenlévők megismerhették az IFKA munkásságát, működését, majd előadások keretein belül hallhattak a körforgásos és ipari szimbiózis jelentőségéről.

Farkas Mária: „Bemutatunk egy módszert, amely beépíthető a cégek tevékenységébe, és amivel a résztvevők a körforgásos gazdaság alapelveit átültethetik vállalatuk napi gyakorlatába. Ez az ISO 14001:2015-höz kapcsolódó interaktív foglalkozás, amivel talán a szemléletet is picit megváltoztathatjuk gyakorlati példákon keresztül.

Bár az elsődleges célcsoport ők, az eseményre nem csak kis- és középvállalkozókat vártak. Jelen voltak diákok, civil szervezetek, valamint különböző cégek, klaszterek.

Utóbbinak igen nagy jelentősége van, hiszen az esemény az Archenerg Klaszter segítségével valósult meg, amelynek alelnöke, Szügyi György szintén részt vett a rendezvényen. Elmondta: „A klaszter igyekszik gazdaság- és társadalomfejlesztési funkciót is felvállalni. Nincs az a közösség, nincs az a rendszer, amelynek, ha az elemeit nem optimalizáljuk, akkor jól működne. Ezért fontos, hogy a gazdaságban hogyan tudjuk a körkörösséget biztosítani.”

Készítette: Kovács Henrietta

Vissza
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO