HU EN

München IFAT kiállítás ésCluster to Cluster találkozó

München IFAT kiállítás ésCluster to Cluster találkozó
2014. május 5-én a CluStrat projekt keretében Münchenben, az IFAT keretében megrendezésre került C2C meetingen klaszterünk is részt vett. Az IFAT, a világ vezető környezeti technológiai vására, amelyen 54 országból 2939 kiállító, és 182 országból 124 200 látogató volt.

A megbeszélésen magyar, német, osztrák, dán és norvég klaszterek képviselői vettek részt. A magyar Környezetipari Export KEXPORT Klaszter 2011-ben alakult meg és célja a szaktudás exportja. Évente 2-3 nagy vásáron vesznek részt. Nem konkrét projekttel jöttek, hanem együttműködő partnereket keresnek. A Biomastec főleg a szilárd biomassza hasznosítással foglalkozik, a mezőgazdasági hulladékok hasznosítása során bioszenet állíthatnak elő tervezett projektjükkel. A 12 egyetem és kutatóintézet közös munkája alapján 2014-ben indítanák a projektet, amit 2015-re be akarnak fejezni. Duna Régióból keresnek partnereket. A Bárczy Környezetvédelmi Kft egyetlen nem klaszter tag cégként vett részt a rendezvényen. A cég olajszennyezések tisztításával foglalkozik.

Az Umweltcluster Bayern 200 tagú, alternatív energiatermeléssel is foglalkoznak. Habár a tagság nagy része kkv, Kína és Mexikó a legjelentősebb partnereik külföldön. A dán Clean Coppenhagen Cluster egyetemek szakmai támogatásával főleg a hulladékgazdálkodásban és a biomassza felhasználásának kutatásában tevékenykedik. Európán kívül Indiában, Mumbaiban találtak potenciális piacokat. Nemzeti szinten a dán épületek energia hatékonyság javítását célozták meg a műanyagok újra hasznosítása mellett.

Az Oslo Cleantech Cluster fő tevékenysége üzleti partner kapcsolat közvetítés. Keresnek start-up cégeket, nemzetközi, akár több országot is érintő együttműködést a megújuló energiák alkalmazásában, környezetvédelmi fejlesztésekben kutatásokban, projekt megvalósításokban. Csak az oslói régióban több mint 700 környezetvédelemmel foglalkozó cég van, amelyek 12 000-nél is több munkavállalónak adnak megélhetést. A norvégok jelentős összegeket fektettek a környezetvédelembe, a Romerike Biogas Plant, amely az elmúlt évben került átadásra, a világ egyik legkorszerűbb ilyen erőműve. Egy új hulladékválogató üzemet idén adnak át, szintén a legkorszerűbb elektronizált, emberi beavatkozást nem igénylő berendezésekkel. Az Akershus Energy Park a kombinált ciklusú erőműként biomassza, pellet és hulladék fűtőanyaggal is működhet majd. Közös projektet indítottak a rigai egyetemmel, a dán kormánnyal, a dán Clean Coppenhagen Clusterral.

A felső-ausztriai Environmental Technology Cluster a GreenTech Valley néven mutatta be a szomszédos országban véghezvitt beruhásait és fejlesztéseit. Céljuk megerősíteni az osztrák környezet gazdálkodással foglalkozó cégeket. Okos hálózatok, intelligens városok kialakítása szerepel a klaszter jövőbeli terveiben. Projekteket indítottak a „zöld” vegyipar megvalósítására. Fontosnak tartják az energetikai optimalizációt és képzéseket, az energia hatékonyság növelését az ipar minden szereplőjénél. A norvég támogatással létrejött együttműködés projektje mintegy 6 000 résztvevőt számlál több országból: Norvégia, Dánia, Németország, Lettország. A clean technology projekt a helyi önkormányzatok és kormányok anyagi és szellemi támogatását is élvezi. A rendezvényen résztvevők mindegyike kifejezte együttműködési hajlandóságát, konkrét projekt elképzelésekkel megkereshetőek.

 

 

 

Vissza
Pályázatok
© IntroWeb | 2019 - Weboldal készítés, SEO