A világ első lebegő szélerőmű telepe villamos energiát generál

A világ első lebegő szélerőmű parkja megkezdte a skót villamosenergia hálózat áramellátását. Öt óriásturbinát kötöttek a tengerfenékhez, körülbelül 15 mérföldre az Aberdeenshire-i Peterhead-től. A szélerőművet hivatalosan Nicola Sturgeon avatta fel. Az első miniszter állítása szerint a projekt, amely mintegy 20 ezer lakáshoz elegendő energia termelését látja el, Skócia megújuló energiaforrásokhoz kötődő „nemzetközi hírnevének” biztosítása lesz.

A norvég energetikai cég a Statoil, több mint 15 éve dolgozik a Hywind nevű projekt fejlesztésén. A lebegő megközelítés lehetővé teszi a turbinák sokkal mélyebb vizeken történő telepítését, mint a hagyományos tengeri szélerőművek esetében. Ez a szélerőmű telep 129 méteres vízmélységben helyezkedik el, míg a tengerfenékre rögzítettek általában 50 méter mélységig terjednek. A Statoil szerint a potenciális tengeri szélerőművek legfeljebb 80 százaléka több mint 60 méteres mélységben található. A cég úgy véli, hogy a lebegő turbinák képesek akár 800 méter mélyen is működni.

A skót Madárvédő Egyesület (RSPB) ellenezte a projektet, nem azért, mert nem szereti a technológiát, hanem azért, mert úgy véli, hogy túl sok turbina van a tengeren már jóváhagyva azon a területen. Attól tart, hogy tengeri madarak ezreit ölhetik meg a tengeren lévő szélerőmű parkok.

Ha többet szeretne olvasni erről a témáról, akkor megteheti a link segítségével:

https://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-41652707

Egyre költségesebb a hazai szélerőművek üzemeltetése

Egy toronyba legfeljebb két megawattos termelőegység építhető be (Fotó: Katona László)

Magyarországon 2011 óta nem épült szélerőmű, az új kapacitások létesítése tenderhez kötött, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) értesülései szerint a közeljövőben nem várható tenderkiírás. A MEKH adatai szerint a szélerőművek beépített kapacitása 328,9 megawatt (MW), a legkisebb szélerőmű beépített teljesítménye ötven kilowatt, míg a legnagyobb szélparké negyvennyolc megawatt, a legelterjedtebb gépenkénti kapacitás pedig két megawatt. Hazánkban a szélenergia hasznosítására leginkább alkalmas térség az északnyugati országrész, ezért található a szélerőművek kétharmada a Kisalföldön és környékén.

A jelentős technológiai fejlődés a szélturbinákat is elérte, s a ma telepített turbinák mérete átlagosan három megawatt. A korosodó hazai szélerőművek a közeljövőben komolyabb karbantartásra, felújításra szorulnak.

Támogatás csak a jelenleg érvényes METÁR-rendszer keretében érhető el, ráadásul a támogatás elnyerése közel sem biztos, hogy pályázat formájában történhet. A régi jogosultságok lejárásával és az egyre drágább karbantartással a szélerőművek gazdaságos továbbüzemelése egyelőre kétséges a MEKH szerint. Emellett komoly gondot jelenthet még a szélerőművek végleges leállítása is, amelynek vonzataival a telepítőik nem számoltak.

Részletesebb információ az alábbi weboldalon található:

http://magyarhirlap.hu/cikk/113732/Egyre_koltsegesebb_a_hazai_szeleromuvek_uzemeltetese

A szélturbinák kompozit anyagának piaca zuhan, jelenlegi forgatókönyv és növekedési kilátások 2018 és 2025 között

A kompozitokat többek között a szélturbina különböző részeinek gyártására használják, mint például a széllapát és a gondola. A könnyű összetett anyagok segítik a szélenergia nagy hatékonyságú kihasználását. Ennek eredményeként a szélturbina kompozit anyagok iránti kereslet emelkedik. A globális szélerőmű ipar egyre inkább a hosszabb lapátokkal ellátott nagyobb turbinák felé tolódik el, mivel a nagyobb lapátok alacsonyabb költségek mellett nagyobb mennyiségű energiát képesek előállítani. A kompozit anyagok nagyobb megbízhatóságot és stabilitást kínálnak. A szálakat, úgy, mint a szén- és az üvegszálakat a szélerőmű kompozit anyagának piacán használják. Az üvegszálak iránt nagy a kereslet a szélturbina gyártásban.

Az energiaipar 2025-ig erőteljesen vezetni fogja a kis szélerőművek piacának növekedését

A kisméretű szélturbinák széles skálát mutatnak a mikroturbináktól kezdve egészen a lakossági- és a mini turbinákig. Az ilyen jellegű végfelhasználói alkalmazásokban használt szélturbinák teljesítménye néhány wattól ezer wattig terjed.

A kis szélturbinák közé tartoznak a legfeljebb 15 méter átmérőjű szélerőművek. Bár a vertikális tengelyű szélkerekek gyors növekedést tanúsítottak a kis viszont globális szélenergia piacon, a kisméretű szélturbinák nagy része a hagyományos vízszintes tengellyel rendelkezik.


Ez a növekvő kereslet a növekvő iparosodásnak és a villamosenergia - a nem kapcsolódó területeken való - egyre nagyobb térhódításának tulajdonítható. A fosszilis tüzelőanyagok használatával járó kedvezőtlen környezeti hatások, ár ingadozások és gazdasági költségek iránti növekvő aggodalmak arra kényszerítették a nemzeteket, hogy az elmúlt évtizedben a villamosenergia termelés számára megújuló forrásokat teremtsenek.

A kis szélerőművek piaca számára óriási lehetőségek adódtak szerte a világon a megújuló energiaforrások tudatos használata végett.

A telepítés típusától függően a piacnak két típusa van; az elektromos hálózatra kötött és a hálózatra nem kötött. Az alkalmazás alapján a piac belföldi, kisméretű iparágakra és egyéb ágazatokra oszlik.

/Shrikant Gadekar, Simulation Engineer/

https://www.linkedin.com/groups/1894339/1894339-6392022751900725250?midToken=AQHbd9xo79f-Kg&trk=eml-b2_anet_digest_of_digests-group_discussions-44-discussion%7Esubject&trkEmail=eml-b2_anet_digest_of_digests-group_discussions-44-discussion%7Esubject-null-61kibq%7Ejg6d1pqz%7Egp-null-communities%7Egroup%7Ediscussion&lipi=urn%3Ali%3Apage%3Aemail_b2_anet_digest_of_digests%3BBJmLHkQJRp69RygEdN0W4A%3D%3D

Skócia erőteljes turbinákkal és innovatív alapokkal dönti meg a tenger felől érkező szélrekordot

A Vattenfall szerint Skóciában az elmúlt két hétben két tengeri szélerőművet állítottak fel. Április 9-én hétfőn a cég bejelentette, hogy sikeresen telepítette a világ legerősebb turbináját - egy 8,8 MW-os behemótot, mely a lapáttal bezárólag 191 méteres magasságot mutat, és a London Eye-nál is nagyobb méretű gondolával dicsekedhet.A turbina egyike annak a 11-nek, amelyet az Európai Tengeri Szélerőmű Központnál (EOWDC) telepítenek, más néven az Aberdeen Tengeri Szélerőmű Parknál.

Az energiafüggő görög sziget

A görög Tilos szigete még az idén üzembe helyez egy szélerőművet és egy napenergia parkot. Tilos lesz az első sziget a Földközi-tengeren, mely teljes mértékben a szél és napenergiát hasznosítva állít elő villamos energiát. Az Európai Unió szerint Tilos modellként szolgálhat a többi szigetre nézve. TILOS, Görögország (AP) - Amikor a 800 kilowattos szélturbina lapátjai forogni kezdenek, a kicsiny görög sziget elsőként hasznosítja majd csak és kizárólag a szél- és a nap energiáját a Földközi-tenger térségében.

A csikóhal alakú Rodosz és Kos között elterülő sziget lakossága a téli időszakban 400 főt számlál. De ez nyaranta akár 3000 főre is emelkedhet megterhelve, ezzel egyidejűleg pedig ellehetetlenítve a lakosság áramellátását. A nyár folyamán a technikusok véglegesen tesztelik a megújuló energián alapuló rendszert, amely még ebben az évben teljes kivitelezésre kerül. Ez lehetővé teszi Tilos számára, hogy kizárólag a szélturbina és a napenergia park csúcstechnológiás elmei által előállított áramot hasznosíthassa.

Az Európai Unió állítása szerint Tilos lesz a Földközi-tenger első autonóm, megújuló energiával táplált zöld szigete. Ez a projekt más kicsi, a szárazfölddel korlátozott hálózati kapcsolattal rendelkező szigetcsoportok számára az Európai Unió egy kész mintaterve lesz.  Az EU a projekt nagy részét finanszírozza, a teljes 13,7 millió eurós ($15,7 m) költségvetéshez 11 millió euróval ($13,5 m) járul hozzá.

További részletekért kattintson az alábbi linkre:

https://apnews.com/22e5eea66f00429d8fc94e5fa8688bc6/Renewable-resort:-Greek-island-to-run-on-wind,-solar-power

Együttműködés a brit AREG és az amerikai Offshore Wind Organisation között

Az Aberdeen Renewable Energy Group (AREG), az ELBE ESCP partnere együttműködési megállapodást írt alá az Egyesült Államokban a Business Network for Offshore Wind-del. A szerződésben foglaltak szerint, amelyet a Princetonban megrendezett Nemzetközi Tengeri Szélerőművek Üzleti Fórumán (IPF) írtak alá szerdán (április 4-én), a két szervezetet kölcsönös kereskedelmi, stratégiai és politikai érdekeltségek fűzik a tengeri szélenergia-ipar promótálásában az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban.

A Network és az AREG együttműködnek stratégiák kidolgozásában, elérhetővé teszik egymás számára az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közigazgatási és üzleti vezetőit, támogatják a nemzetközi partnerséget és kialakítják a két ország tengeri és szélerőmű politikáját.

Az együttműködés három évig fog tartani, majd a vezetőség tagjai közösen felülvizsgálják a megvalósításra került célkitűzéseket.

További információk az alábbi linken:

https://www.clustercollaboration.eu/profile-articles/areg-signs-mou-share-learnings-us-offshore-wind-organisation

Pályakezdő gyakornokok foglalkoztatása a SolarTech Nonprofit Kft-nél

A SolarTech Nonprofit Kft. pályázatot nyert, amelynek neve „Pályakezdő gyakornokok foglalkoztatása a SolarTech Nonprofit Kft-nél". A szerződött támogatás összege 6.370.883 Ft, amely 100%-ban vissza nem térítendő.

A gyakornokok felvételével a cég munkafolyamatai hatékonyabbá válnak. Emellett a gyakornok komoly szakmai tapasztalatra és olyan készségekre (például kommunikációs készség, csapatmunka, felelősségvállalás) tesz szert, melyek hosszú távú előnyöket biztosítanak számára.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2017.10.01.
A tényleges befejezés dátuma: 2018.01.20.

A projekt azonosító száma: GINOP-5.2.4-16-2016-01029

Ünnepélyes Díjkiosztó

Még Regisztrálhat! 

Az IOT Solutions Awards elismeri az IOT, a Blockchain és az AI megoldások ágazatokban kiemelkedő munkavégzést, vezetést és átalakulást. Ezek a díjak megcélozzák mind az állami és a magánszektort, a vállalkozókat, a most induló vállalkozásokat, a digitális innovátorokat, a fejlesztőket, a kutatóközpontokat, az egyetemeket, a szakembereket, a civil társadalom képviselőit és a konzorciumokat. Szerezzen globális elismerést az iparág legkiválóbb szereplőitől.Küldje el a jelentkezését!

https://www.iotsworldcongress.com/activities/iot-solutions-awards/

Hogyan működik a SMART-GRIDE? – az új megújuló energia-találmány

Hogyan működik a SMART-GRIDE? – az új megújuló energia-találmány

Klasztertagunk, Brand János, az Aero Energi Kft. ügyvezetője kifejlesztett egy intelligens megújuló energetikai technológiákon alapuló villamos energia-rendszert, amelyet sikerült szabadalmaztatnia. A „találmány” a SMART-GRIDE nevet kapta. A rendszer főként a fejlődő országokra, és azolyan területekre lett kifejlesztve, ahol nincs kiépítve villamoshálózat, vagy annak működése nem folyamatos. A rendszer hatékonysága abban rejlik, hogy a szél és a napenergiát együttesen használja, a szélgenerátorokból és szolárpanelekből álló bázisállomások működését pedig dízelmotorok segítik.

A rendszer akár a különböző mobilszolgáltatók számára is érdekes lehet, hiszen a fejlődő országok nagy részében, valamint több, a városoktól távol eső területen nincs kiépítve a mobil és az internethálózat üzemeltetéséhez szükséges villamoshálózat. A SMART-GRIDE segítségével azonban elérhetővé válna mindez az ott élő közösségek számára.

SCOBE projekt - Indul a tanfolyam!

Kedves Érdeklődő!

Szélenergiához kapcsolódó ingyenes tanfolyamhoz keressük azokat a diákokat, érdeklődőket akik 2019. június 14-ig elvégeznék a SCOBE projekt Bevezetés a Szélenergiába online tanfolyam első leckéjét és leírnák az ezzel kapcsolatos véleményüket, javaslatukat néhány szóban, a leckéhez kapcsolt értékelőlapon keresztül.

A projektről bővebben ezen a weboldalon tájékozódhatsz: www.scobeproject.eu , az első leckét pedig itt tesztelheted: http://newcourses.scobeproject.eu/.

Regisztrálj a link segítségével és élvezd a tanulást az online videókkal, játékos kvízekkel és érdekes tudnivalókkal ellátott tananyag elsajátításával!