ArchEnerg Klaszter Innováció Rovat

- online szakmai publikálási lehetőség

A rovat célja, hogy elsősorban a klaszter tagjainak lehetőséget adjon a megújuló energetikával kapcsolatos kutatás-fejlesztési, innováció területén kifejtett publikus tevékenységeik, eredményeik bemutatására.

A tagság mellett külső partnerek számára is nyitva áll a publikációs lehetőség, amennyiben a téma kapcsolódik megújuló energetikai területekhez. Az Innováció Rovat révén a tagok és külső érdeklődők is megismerhetik egymás ilyen irányú tevékenységeit és ily módon ez megkönnyítheti az információáramlást és a kapcsolatfelvételt.

A beküldött publikációkat pdf formátumban kérjük max. 5 MB terjedelemig, az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

Nyomtatás

Rövid leírás egy lézerrel invertált aktív közegű szolár-cella elképzelésre

A javaslat lényege, hogy a szolár- cella aktív közegének elektronjait invertált állapotba hozzuk lézerfény alkalmazásával. Az aktív közeget így nem csak a szolárfoton, hanem a lézerfoton is gerjeszti. Amikor a napból jövő energia abszorbeálódik az aktív közegben, a közeg invertációja miatt, növekedhet a fotoeffektus hatásfoka. A rendszer energiamérlege pozitív lehet, még annak ellenére is, hogy az invertáció további energiabefektetést igényel. Elegendő jól megtervezett lézer-impulzus sorozatokkal gerjeszteni a közeget, a lézer frekvenciáját az aktív közeg kiválasztott átmeneti frekvenciájával megegyezőnek választva. Azonban nem érdemes folytonos gerjesztést alkalmazni, mert ezzel éppen nem az érhető el, hogy minden elektron állandóan gerjesztett állapotban lesz, hanem egy bizonyos idő elteltével, beáll egy egyens˙ly az alapállapotban- és a gerjesztett állapotban lévő elektronok számát illetően. A gerjesztő lézerimpulzus sorozat gondos tervezésével viszonylag kis energiabefektetéssel elérhetj¸k az elektronok elegendően nagyszám˙ invertációját. A hatásfok további növelése érdekében, a lézerfényt minél jobban az aktív közeghez kell juttatni. Erre, a fény cellán beli vezetésére már vannak k¸lönböző jól működő módszerek, hullámvezetési eljárások.

Nyomtatás

Kvantumos viselkedés jelei festékkel szennyezett félvezető szolár cellában

Egy, komponenseiben új, festékkel szennyezett félvezető szolár cella van megvizsgálva a cikkben kvantummechanikai módszerrel. A számítások eredményei mutatják, hogy a kompozíciójában újdonságot képviselő cellában, a megmutatkozó kvantummechanikailag koherens viselkedés az optikai tulajdonságokra nézve érdekes következményekkel járhat, ami további vizsgálatokat igényel. Ez azért figyelemfelkeltő, mert általában a kvantumos viselkedést nehéz makroszkópikusan hosszú ideig megfigyelni, mivel ez általában nagyon „törékeny” jelenség.