Kendertégla

EcoFriendlyHempNapjainkban egyre nagyobb teret nyernek a természetes építőanyagok. Cikkünkből kiderül mire
is tudjuk felhasználni a kendert, mint építőanyagot.

A kendertégla kenderből, mészből és vízből (esetleg homokkal, cementtel keverve) készül, szigetelő-, illetve nedvességszabályzó anyagként használjuk. Az emberiség már legalább 2000 éve használja ezt a technológiát.

Hemp Field1

A kender, mint valamennyi növény, növekedése során a légkörből szenet épít be a szervezetébe, megkötve az üvegházhatású szén-dioxidot. Legalább annyi szén-dioxidot köt meg, mint amennyi a mész előállítása során keletkezik, így előállítása szén-dioxid semleges. Kutatók szerint a jelenlegi globális felmelegedés 80%-ért az emberi szén-dioxid kibocsátás okolható.

Tudta-e? A kendertégla érési folyamata során szén-dioxidot von ki az atmoszférából, és a cellulózt kővé keményíti. 50 éven belül szikla keménységűvé válik.

A kender feldolgozása után, tégla formájában is tovább folytatja a szén-dioxid megkötését, évtizedeken át, amíg a kendertégla megkövesedik. A kendertégla nem elég erős, hogy megtartson egy épületet, ezért szükséges más anyagból készült váz köré építeni a téglákat.

P1060193

A kendertégla meglehetősen ellenálló a rohadással, rovarokkal, kártevőkkel, és a környezeti hatásokkal szemben, továbbá tűzálló és vízálló, ezért alkalmas épületek külső szigetelésére, ráadásul a kender az egyik leggyorsabban megújuló természeti erőforrásunk (a bambusz mellett).

Klaszterünk többek között az előzőekben összefoglalt előnyök miatt kíván nagy hangsúlyt fektetni a kender innovatív felhasználására.

sun-through-hemp

Forrás: KenderHáz.hu; Kender.uw.hu