Nemzetközi klasztertapasztalatok a V4 ClusterPol konferenciáról

2016.szeptember 9-én, Budapesten rendezték meg a V4ClusterPol elnevezésű nemzetközi projekt 3. workshopját, ahol klaszterünket Szügyi György, szervezetfejlesztési és innovációs alelnök képviselte.

V4ClusterPol - A V4 országok klaszterpolitikái és hatásuk a klaszter szervezetek fejlődésére

A nemzetközi projekt célja, hogy az országok megosszák egymással jelenlegi klaszterpolitikájukat, átadják egymásnak meglévő tapasztalataikat és a jó gyakorlatok figyelembevételével továbbfejlesszék a klaszterek fejlődéséhez szükséges gazdasági környezetet. Az együttműködés keretében elemzésre kerültek a V4 országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) klaszterpolitikái és kiválasztott klaszter szervezetei. A projekt eredményei hozzájárulnak a klaszterek versenyképességének növeléséhez és fejlődéséhez.

A projektben a 4 országból egy-egy partner képviselte országát:

Vezető cseh partner: Tomas Bata University in Zlin, Faculty of Management and Economics

Szlovák partner: Alexander Dubcek University in Trencin, Faculty of Social and Economic Relations

Lengyel partner: University of Szczecin, Faculty of Management and Economic of Services

Magyar partner: Tenderix Tanácsadó és Kutató Kft.

V4 ClusterPol
A V4 országok képviselői

A V4ClusterPol III. workshopján Bendó Zoltán, a Tenderix Tanácsadó és Kutató Kft. munkatársa, valamint Dr. Novák Csaba, a Nemzetgazdasági Minisztérium GFP KSZ Operatív Irányítási Főosztályának főosztályvezetője köszöntötte a résztvevőket, majd prof. Drahomira Pavelkova ismertette röviden a projektet. 

A magyar klaszterpolitikát Keller Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Nemzetközi és Klaszter Osztályának vezetője, valamint Szügyi György, az ArchEnerg Nemzetközi Megújuló Energetika és Építőipari Innovációs Klaszter szervezetfejlesztésért és innovációért felelős alelnöke képviselte, akik bemutatták a hazai klaszterek támogatói környezetét, valamint Szügyi Úr beszélt többek között a klaszterek nemzetközi minősítésének lehetőségeiről, elvárásairól, valamint az ArchEnerg jövőbeli terveiről.

A workshop további részében a V4ClusterPol eddigi eredményei kerültek bemutatásra, amelyet prof. Drahomira Pavelkova és Marek Konarik ismertetett a Tomas Bata Egyetemtől. A klaszterszervezetek menedzsereinek interjúeredményei alapján számos javaslat és fejlesztés került megállapításra, amelyekkel bővíthetik a meglévő klaszterpolitikákat.

ArchEnerg Klaszter - nemzetközi tevékenységeink és sikereink 

Szügyi György, klaszterünk szervezetfejlesztési és innovációs alelnöke a rendezvényen röviden bemutatta az ArchEnerg Klaszter tevékenységét, főbb célkitűzéseit, fókuszterületeit, valamint jövőbeli nemzetközi projektterveit. Prezentációjában kitért a 2015. szeptemberében megszerzett ECEI Gold Label nemzetközi klaszterminősítés megszerzésére és ezzel kapcsolatos tapasztalataira.

V4ClusterPol

Az ArchEnerg Klaszter elmúlt évekbeli eredményeinek bemutatása

Az esemény zárásaként a résztvevőknek lehetőségük nyílt kooperációra, kapcsolatépítésre. A V4ClusterPol projekt 2016. január 12-én indult és zárórendezvényére 2016. december 31-én kerül sor.