Lezajlott a COSMENERG első szakmai workshopja

img 1140 3 700 pandaCOSMENERG LOGO

2017. január 10-11-én lezajlott a jelenleg futó nemzetközi projektünk, a COSMENERG klaszter kiválósági és tudásmegosztó workshopja. Az Európai Klaszter Kiválóság Gold Label fokozatát elnyert ArchEnerg Klaszter két napos képzését szervezetfejlesztési és innovációs alelnökünk, Szügyi György, vezényelte és osztotta meg a Gold Label fokozat elvárásainak teljesítéséről, nemzetközi tapasztalatait a konzorciumi projektpartnerekkel. A workshop további célja volt, hogy erősítsük a klaszter-közi együttműködést is.

A COSMENERG konzorcium tagjai:

A képzésen nagy hangsúlyt kívántunk fektetni a fejlesztési területekre. E tekintetben a klaszterek vezetői egyénre szabott megoldásokat ismertek meg. A tagok elemzési és felmérési segítséget, valamint a hozzájuk kapcsolódó értékelési rendszerhez részletes útmutatást kaptak. Az értékláncok és a piacok elemzését olyan újszerű módon építhetik be mindennapjaikba, hogy a lehető legnagyobb hozzáadott értéket a lehető legmagasabb színvonalon tudják szolgáltatásaikkal nyújtani és mindezt egy átfogó kérdőíves felmérés alapján, mérhető módon tehetik meg.

A képzés felépítése és tartalma a következő volt:

1. a klaszter menedzserek készségeinek, kompetenciáinak fejlesztése,

2. gazdasági, szakmai elemzések, felmérések kidolgozására a KKV tagok számára,

3. vállalati értéktermelő lánc- és a piacelemzések,

4. átfogó középtávú klaszter stratégiák előkészítésére és kidolgozása,

5. konzorciumi szintű stratégiák kialakítása,

6. nemzetközi jó gyakorlatok megismerése és megosztása,

7. a projekt eredményeinek kommunikálása és terjesztése.

A workshop tanulságai között már az első nap megfogalmazódott, hogy a nemzetközi versenyképesség záloga egyrészt a vállalkozáson belüli értéktermelő lánc tudatos fejlesztése és a klaszterstratégia-alapú támogatása minden vállalkozói együttműködésnek. A klasztermenedzsment-szervezetek vezetői módszereket és mérési módokat ismertek meg mindezek sikerek megvalósításához.

Eu magyar2