Kecskeméten találkoztak a Akkreditált Innovációs Klaszterek vezetői

Kecskeméten tartották 2017. március 21-én immár ötödik alkalommal az Akkreditált Innovációs Klaszterek menedzsereinek szakmai találkozóját, az V. Klasztermenedzser Klubot. Az informális jellegű rendezvénynek Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthon.
A Klasztermenedzser Klubot és a klasztermenedzserek találkozóját a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdasági Programokért Felelős Helyettes Államtitkárságának Nemzetközi és Klaszter Osztálya támogatásával került megrendezésre. A Klasztermenedzser Klub célja a hazai klaszterekkel történő kapcsolattartás, illetve a klaszterek közötti szorosabb együttműködések kialakítása.

Fókuszban az Ipar 4.0.

A kecskeméti találkozó szakmai témái között az életszínvonal növekedése és a technológiai fejlődése közti összefüggések, a modern termelési szemlélet jelentő digitális termelés, avagy az Ipar 4.0 fogalmi alapjai, a klaszterek szerepe az Irinyi tervben, valamint a klaszterek önfenntartó működésében fontos szerepet játszó klaszter szolgáltatások és a klaszterek nemzetközi minősítésének tapasztalatai szerepeltek.

dsc 0009

Gaál József, a BKMKIK elnökének köszöntője
Forrás: www.keol.hu


Az Ipar 4.0 egy olyan koncepció, amely a most zajló újabb ipari forradalom kihívásaira ad válaszokat, elsősorban az ipari folyamatok teljes automatizálásával és digitalizációjával.
Ennek egyik várható hatása lesz, hogy bizonyos szakmák és feladatok megszűnnek és ennek következményeként újak jönnek létre, amelyek elvégzéséhez komplex tudásra van szükség. Ezt a folyamatot az oktatási rendszernek is követnie kell. Olyan versenyképes kompetenciával rendelkező munkaerőt kell képezni, amely képes lesz a munkaadók igényeinek megfelelni – mondta a Kecskeméti Duális Oktatás (KEDO) Zrt. vezérigazgatója, Szemerey Szabolcs.

A Z generáció kihívásai

Szemerey Szabolcs kiemelte, hogy a „Z" generációként (homo globalis) emlegetett korosztály tagjai pár éven belül egyetemi hallgatóként, majd munkavállalóként jelennek meg a munkaerőpiacon, akikért a felmérések alapján a munkáltatóknak kell majd versenyezniük. Az oktatási intézmények és a vállalatok, intézmények közös érdeke, hogy a felsőfokú képzés igazodni tudjon az Ipar 4.0. igényeihez és figyelembe vegye a „Z" generáció elvárásait is.

dsc 0016

Szemerey Szabolcs, a KEDO Zrt. ügyvezetője

Forrás: www.keol.hu

A jövő szempontjából rendkívül fontos, hogy nemzetközi szinten példaértékű, komplex (műszaki, gazdaságtudományi, környezetvédelmi) képzést kell kínálni a leendő hallgatóknak. Olyan digitális tanagyagot kell fejleszteni, amely élmény alapú és versenyképes tudást ad.
A Pallasz Athéné Egyetemen a képzésben résztvevő kollégák jelenleg is törekednek arra, hogy a piaci és generációs igényeknek megfelelő tudást és kompetenciát tudják a hallgatók elsajátítani, természetesen az akkreditáció nyújtotta kereteken belül.
A vezérigazgató bemutatta a Pallasz Athéné Egyetem új Campusának látványtervét is, amely Kecskemét új, a fiatalok által is használható központja lesz. A város „Nyugati-kapu" fejlesztési övezetében 5,5 hektáros területen több mint 30 ezer négyzetméteren öt épület, oktatási, igazgatási-adminisztrációs, könyvtár, kollégium és kulturális központ épül fel. Itt a diákok a legmodernebb technológiák segítségével tanulhatnak majd.

Nemzetközi klaszterek tapasztalatai és kihívásai

A délután során további két előadást hallhattak a résztvevők. Pintér Zsuzsanna, az INNOSKART IKT Klaszter klasztermenedzsere, a klaszterek nemzetközi programba való bekapcsolódásának lehetőségeiről és nemzetközi minősítésének tapasztalatairól, míg Gortva-Kónya Mónika, a szegedi Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter menedzsere, a klaszter menedzsment által nyújtott lehetséges szolgáltatásokról, a klaszterek önfenntartó működéséről tartott előadást.
Az esemény második napján a klaszterek menedzserei a Phoenix Mecano Kft. kecskeméti gyárában tettek gyárlátogatást. A résztvevők a fejlett, lean működésbe nyerhettek bepillantást. A logisztikai üzemben számos Ipar 4.0. megoldást mutattak be a Phoenix Mecano vezetői.

IMG 1746 OK

DSC 8976

Forrás: www.phoenix-mecano.hu