Internet of Things – a jövő már elkezdődött…

Manapság sokat hallhatjuk az IoT, vagy Internet of Things kifejezést. De mit is jelent ez pontosan és miért jó ez nekünk?
A fogalom az elmúlt néhány évben került a köztudatba, így érthető, hogy sokaknak nem teljesen érthető mit takar pontosan.

Az Internet of Things kifejezést 2009-ben alkotta meg Kevin Ashton. Az IoT segítségével a mindennapjainkban használt eszközök (például háztartási gépek, autók, mérőórák, pénztárgépek, stb.), az interneten keresztül is elérhetőek, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni. Ennek a kommunikációnak a motorja az ún. M2M (machine-to-machine) technológia, ami olyan adatáramlást jelent, mely emberi közreműködés nélkül, gépek között zajlik. A kommunikáció minden olyan gép között létrejöhet, amely a megfelelő technológiával (érzékelőkkel, chipekkel) van ellátva ahhoz, hogy bekapcsolható legyen a rendszerbe.
Előrejelzések szerint a technológia olyannyira rohamos tempóban fejlődik, hogy 2020-ra már 75 milliárd eszközt fognak az internetre kapcsolni világszerte.

lead 800x450

IoT megoldások a gyakorlatban

1. Előrejelzés IoT-alapú mérésekkel

A globális felmelegedés és a klímaváltozás súlyos hatásait követően a vállalatoknak nem árt tisztában lenniük azzal, hogy a világ mely részén várható tájfun, hőhullám, tűz vagy egyéb időjárási csapás, hiszen így még időben felkészülhetnek az esetleges fennakadásokra a globális ellátói láncban. A várható politikai zavargások vagy meteorológiai események ilyen formában történő előrejelzése a pénzügyi szolgáltatók, pénzpiaci szereplők számára is rendkívül hasznos lehet.


2. Átfogó kép az egészségügyben

Vélhetően hamarabb vennék észre a betegségeket és több pácienst meg lehetne menteni, ha az IoT-megoldások által biztosított nagy mennyiségű adatgyűjtés és -elemzés (Big Data) segítségével az is előre jelezhető lenne, hogy például bizonyos földrajzi területeken nagyobb a hajlam például a cukorbetegség kialakulására. Az ilyen típusú, megelőző jellegű orvosi diagnosztikához egyelőre még kevesebben folyamodnak, pedig a lehetőségek ezen a területen is ígéretesnek tűnnek.

IoT Solutions World Congress

A fent felsoroltakon kívül természetesen számos iparágban és az üzleti szférában is találkozhatunk IoT megoldásokkal. Idén Barcelonában október 3-5 között rendezik a világ legnagyobb IoT konferenciáját és kiállítását, amelyre több mint 10.000 érdeklődőt várnak a világ minden tájáról.

IOTS2017 logodates-01

Az eseményről itt tájékozódhat:
http://www.iotsworldcongress.com/

Forrás: m2mzona.hu