Élénkülés a hazai építőiparban

2016 első negyedévéhez képest megduplázódott az új megkezdett kivitelezési munkák értéke az év első három hónapjában - derül ki az ELTINGA, az ibuild.info és a Buildecon által készített EBI Építésaktivitási Jelentéséből.

Felpörögtek az építkezések

A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentéséből kiderül, hogy az utóbbi időben a válság éveihez képest bőven ellátták munkával a hazai építőipart a különböző szektorok megrendelői.

A 2017 első negyedévéről készített összeállítás szerint 458,4 milliárd forintnyi beruházás indult el az év első három hónapjában, ugyanakkor például 2016 első negyedévében összegük nem érte el a 230 milliárd forintot, vagyis a megkezdett építőipari munkák összértéke megduplázódott az adatbázisban szereplő projektek alapján.

A magasépítési projektek esetében 16 százalékkal növekedett az új kivitelezési munkák összértéke 2017 első negyedévére a tavalyi év azonos időszakához képest.

aktv1                       

Forrás:https://www.ibuild.info/ebi-cma/2017/1/HU/ebi_epitesaktivitasi_jelentes_kivonat.html

Az idei év első három hónapjában 53 projekt indult el, ami ugyan kevesebb mint az egy évvel korábban szintén az év ezen szakaszában megkezdett 88 beruházás, az idei építőipari megrendelések azonban jelentősen nagyobbak, várhatóan közel 36 milliárd forintból valósulhatnak meg.

telj1

Forrás:https://www.ibuild.info/ebi-cma/2017/1/HU/ebi_epitesaktivitasi_jelentes_kivonat.html

Az építőipari megrendelések növekedésében a legnagyobb szerepe a mélyépítési beruházások felfutásának volt. Az év első 3 hónapjában 254,6 milliárd forintra nőtt az elkezdett beruházások állománya, míg a tavalyi év azonos időszakában körülbelül ennek ötöde volt az induló projektek összértéke.

A jelentős bővülésben azonban egy-két kiemelt beruházás elindulása játszotta elsősorban a nagy szerepet, például megkezdődött a Puskás Stadion fejlesztése, vagy a vasútfejlesztések között elindult a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal építése.

Forrás: http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/mitol-hasit-az-epitoipar-81817.html

https://www.ibuild.info/ebi-cma/2017/1/HU/ebi_epitesaktivitasi_jelentes_kivonat.html