Az újvidéki vásár keretében vajdasági-magyar üzleti fórumot tartottak

Vajdaság és Magyarország közösen tartott üzleti fórumot az újvidéki kiállító- és konferenciacsarnokban. A rendezvényen háromoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Vajdasági Gazdasági Kamara, a Magyar–Szerb Kereskedelmi és Iparkamara meg a Magyar–Szerb Üzleti Tanács.

Az eseményen Szügyi György, klaszterünk szervezetfejlesztési és innovációs alelnöke előadást tartott a résztvevőknek.

szugyi gyorgy

Magyarország és Szerbia közötti kapcsolatok felhőtlenek, egy kitapintható folyamatos együttműködési szándék tapasztalható, amely hozzájárul a gazdasági kapcsolatok erősítéséhez, hangzott el a 84. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár keretében ma megtartott Vajdasági–Magyar Külgazdasági Fórumon.

A konferencia résztvevőit Slobodan Cvetković, a vásár igazgatója köszöntötte, majd Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke szólalt fel.

Pásztor örömének adott hangot, hogy az üzleti lehetőségek és kapcsolatok szempontjából Vajdaság ma már igen vonzó, és elégedettséggel nyugtázta, hogy több mint 50 magyarországi cég képviselteti magát a vásáron.

- A politikai saját feladatát jelentős mértékben teljesítette, ugyanis az elmúlt évek eredményeképpen ma azt tudjuk megállapítani örömmel, hogy a két ország közötti politikai kapcsolatok felhőtlennek mondhatók, nincsenek nyitott kérdések, és egy kitapintható folyamatos együttműködési szándék tapasztalható. Ez azt eredményezte, hogy a magyarok és az itt élő magyar közösség azt gondolom, hogy olyan tekintélynek örvend, amilyenre az én emlékezetem óta nem volt példa. Mindenféleképpen egy olyan eredmény, amely erősíti a gazdasági kapcsolatépítés lehetőségeit. Ez azt jelenti, hogy a magyar vállalkozások szívesen látottak, úgy fogadják őket, mint egy baráti országból jövő vállalkozói réteget, ez biztonságot jelent. Hasonlóképpen örvendetes, hogy nagy a magyarországi érdeklődés, ami itt a vásáron is tapasztalható – mondta Pásztor.

Đorđe Milićević, a vajdasági kormány alelnöke is a két ország közötti kapcsolatról beszélt. Mint fogalmazott, az eddigi jó tapasztalatok arra sarkallják a politikai vezetőket, hogy ezt a viszonyt őrizzék meg, ápolják, fejlesszék. Most, amikor Szerbia az európai uniós úton halad, különösen jól esik Magyarország mindennemű támogatása. A két ország között nem kevesebb, mint 488 millió dolláros árucsere-forgalom valósult meg, ami 6,1 százalékkal több mint az előző évben. A vajdasági termelők 275 millió dollár értékben szállítottak árut Magyarországra.- hangsúlyozta a kormány alelnöke.

Dr. Pana Petra, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának, külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára kiemelte, innovatív projektek révén más országok piacain is siker érhető el.

- A gazdasági ágazatokban, ha innovatív projekteket hozunk létre, azok hozzá tudnak járulni a már meglévő gazdasági kapcsolataink további fejlődéséhez, és ezekkel az innovatív projektek útján előállt magasabb, hozzáadott értékű termékeinkkel meg tudnánk jelenni harmadik országok piacain is. A mezőgazdasági gépgyártásban volna együttműködési lehetőség, az innovatív agrártechnológiákban és az élelmiszeriparban. - mondta a helyettes államtitkár.

Mint Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete fogalmazott, anélkül, hogy a politikai kapcsolatok ne lennének ennyire stabilak és kiegyensúlyozottak, mint az elmúlt néhány évben, a kiváló eredmények a gazdasági életben, a kereskedelmi kapcsolatokban nem realizálódhattak volna. - Ugyanakkor, ha nem fordítunk kiemelt figyelmet különböző területekre, akkor ezeket az eredményeket nagyon nehezen fogjuk tudni majd megtartani. Éppen ez a felismerés vezette a két ország kormányát két évvel ezelőtt, amikor a második magyar-szerb kormányzati csúcs margóján Budapesten aláírták azt a szándéknyilatkozatot, amelynek a célja az, hogy a két ország infrastrukturális fejlesztéseit összehangoljuk. – tette hozzá a nagykövet.

A fórum keretében együttműködési megállapodást írt alá a Vajdasági Gazdasági Kamara, a Magyar-Szerb Kereskedelmi és iparkamara, valamint a Magyar-Szerb Üzleti Tanács.

Forrás: http://www.vajma.info/