Egymillió új állást teremtenek a megújuló energiaforrások évente

A Nemzetközi Megújulóenergia Ügynökség (International Renewable Energy Agency, IRENA) 2017-es jelentéséből az derül ki, hogy a 2030-as évre összességében 24 millióra emelkedhet a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos állások száma. 2016-ban világszerte már közel 10 millióan dolgoztak a megújuló energia iparban, miután számuk 2012 óta megduplázódott.

A legtöbb állás Kínában, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Indiában, Japánban és Németországban jött létre. A "zöld" munkahelyek zöme, mintegy 62 százaléka Ázsiában található, azon belül is Kínában összpontosul a világ összes ilyen állásának közel 40 százaléka. A bővülés mögött elsősorban a megújuló energiaforrások költségeinek esése, illetve az elterjedésüket elősegítő kormányzati támogatások hatása áll.

megújuló

  • Az megújuló energiaforrások közül a napenergia fotovoltaikus hasznosításában dolgozik a legtöbb, globálisan 3,1 millió alkalmazott. Számuk csak a legutóbbi vizsgált évben 12 százalékkal emelkedett, azonban Japánban és az Európai Unióban már csökkent az ilyen állások száma.
  • A szélenergiához kapcsolódó munkahelyek száma 2015/2016-ban 7 százalékkal 1,2 millióra emelkedett.
  • A folyékony bioüzemanyagok 1,7 millió, a szilárd biomassza 0,7 millió, a biogáz pedig további 0,3 millió embernek és családjaikank biztosított megélhetést világszerte 2016-ban.
  • A tendencia azonban nem minden technológia terén figyelhető meg. A napenergia kollektorok által való hasznosításában (fűtés, melegvíz, hűtés) 12 százalékkal 0,8 millióra esett az alkalmazottak száma, miután a telepítések száma csökkent az olyan nagy piacokon, mint Kína, Brazília és az Európai Unió.

 

Forrás:http://www.portfolio.hu/vallalatok/egymillio_uj_allast_teremtenek_a_megujulo_energiaforrasok_evente.251487.html