Szakemberhiány az építőiparban?

A várható megrendelésekhez képest 10-15 ezer szakmunkás hiányzik az építőiparból, mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) az elnöke, aki az M1 hétfői műsorának volt a vendége.

A válság évei alatt, vagyis 2007 és 2013 között közel 80 ezren távoztak a magyar építőiparból, azonban számuk az utóbbi időben ismét növekedni kezdett, így jelenleg 286 ezren dolgoznak az ágazatban. A főváros környékén a legsúlyosabb a szakemberhiány, s mivel a fellendülés ott a legerőteljesebb, megjelentek a hozzá nem értő vállalkozók is - mondta Koji László. Arra számít, hogy 2-3 éven belül tisztulni fog a piac, és hosszú távon csak azok az építőipari cégek maradnak fenn, amelyek határidőre és megfelelő minőségben teljesítik a megrendeléseket.

építmunkerhiany

Forrás:http://www.portfolio.hu

Azt javasolta, hogy a képzőintézeteket felnőttképzésekre kell átállítani a szakemberhiány megoldása érdekében, más ágazatokból és a közmunkások közül sok mindenkit lehetne rövid idő alatt hasznosítható tudással ellátni.

Az ÉVOSZ vezetője szerint kedvező folyamatok indulnak meg a körbetartozások terén: egyre ritkábban fordul elő, hogy a tényleges munkavégzés harmadik-negyedik alvállalkozótól kezdődne.

Koji László felhívta a figyelmet, hogy megrendelők sokszor nem értenek a tervekhez, szerződéshez és kivitelezéshez, ezért a jó szakemberek munkáját nem szabad megspórolni.

Forrás: http://www.portfolio.hu/gazdasag/oriasi_a_munkaerohiany_az_epitoiparban_mi_lesz_a_megrendelesekkel.4.251825.html