KSH: Nőtt az építőipari termelés volumene

A KSH június 15.-i jelentése szerint áprilisban 22,1 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbi, alacsony bázishoz viszonyítva. A márciusi 33,3 százalékos kiugró teljesítményt leszámítva az áprilisi adat is három éves rekordnak számít.

Az épületek építése 11,9, az egyéb építményeké 40,2 százalékkal emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján áprilisban az építőipar termelése 2,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, amikor 3,4 százalékkal haladta meg a februárit.

Az épületek építésének növekedése áprilisban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében az alacsony bázis mellett az út- és vasútépítési munkák következtében nőtt a termelés.

A következő hónapokban az építőipar növekedésének folytatódására számíthatunk, legalábbis a rendelési mutatók egyértelműen erre utalnak. A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 30,6, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 6,2, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 53,1%-kal emelkedett. Az egyéb építményeknél a növekedés a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére kötött szerződések (vagyis a felpörgő uniós források hatására megugró állami megrendelések) eredménye. Az alábbi ábra mutatja, hogy folyó áron számolva 2017 áprilisában a teljes szerződésállomány értéke már meghaladta az előző uniós költségvetési ciklus végén elért csúcsot. Az új ciklus EU-forrásainak lehívási tervét figyelembe véve arra számíthatunk, hogy az ágazat megrendelései az év hátralévő részében tovább emelkednek.

ksh új szerz építőipar

Kép forrása: www.portfolio.hu 

Forrás: www.mti.hu  (MTI); www.portfolio.hu