Újabb felmérésből derül ki, hogy az építőiparból hiányzik a legtöbb munkaerő

Friss munkaerő-piaci felmérésből, amelyet a ManpowerGroup végzett, kiderült, hogy az előző negyedévhez képest növekedett a felvételi szándék a magyarországi munkaadók körében. Az iparágak közül is az építőiparban legerősebben nőtt a munkakereslet. A létszámbővítési terveket ugyanakkor beárnyékolja a munkaerőhiány. Vég Ottó, a cég magyarországi ügyvezetője szerint a külföldi gyárak aktívan csalogatják el hazánkból a képzett munkaerőt.

2017 második felében a ManpowerGroup friss munkaerő-piaci felmérése szerint a munkaadók 24 százaléka létszámnövekedésére számít, csupán 3 százalékuk tervez elbocsátást, míg 70 százalékuk semmiféle változtatásra nem készül.

„A kékgalléros munkavállalókért folytatott verseny intenzívebbé vált, a külföldi gyárak pedig aktívan keresik és csalogatják el a képzett munkaerőt Magyarországról” - mondta Vég Ottó.

„A munkaadók többsége leginkább azért aggódik, hogy szervezetük munkaerejének vajon megvannak-e a szükséges készségei ahhoz, hogy lépést tartsanak a világszerte zajló "készségek forradalma" lépéseivel, valamint az információtechnológiai és automatizálási fejlesztésekkel, amelyek jelenleg a magyar piacot uralják” - fejtette ki Vég Ottó.

Bővítéstervezés

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek a következő három hónapban. A legerősebb felvételi szándékot az építőipari szektor munkáltatói jelentették 35%-os munkaerőpiaci-mutató értékkel. Az építőipar, gyártás és a szállítmányozás-raktározás területek munkáltatói mutatják legnagyobb mértékű felvételi szándékot a felmérés 2009-es kezdete óta.

 

Forrás: www.portfolio.hu