Gyorsabban megy végbe a megújulók forradalma

A korábban gondoltnál jóval gyorsabban megy végbe a világban a tiszta energia forradalma, és ennek hatása nemcsak a szél- és napenergiára lesz óriási, hanem az egyre inkább teret vesztő szénágazatra is. 

A Bloomberg New Energy Finance (BNEF) nemrégiben tette közzé legfrissebb, New Energy Outlook névre hallgató elemzését, amelyben a megújuló energia alakulását vizsgálja 2040-ig. Eszerint a szél- és naperőművek telepítési és működési költségei gyorsan csökkennek ebben az időszakban, és a tiszta energiára való átállás is gyorsabb és nagyobb arányú lesz a korábban becsültnél.

megújuló

Forrás: https://epthinktank.eu/

A költségeket tekintve a napenergia már most versenyképes a szénnel és a földgázzal Európa egyes részein és az Egyesült Államokban, sőt a napenergiával előállított elektromos áram 2021-re még Kínában, Indiában, Brazíliában és Mexikóban is olcsóbb lesz a szénnél. Seb Henbest, a BNEF vezető szerzője szerint ezek a fordulópontok ráadásul a vártnál korábban történnek majd meg és azt sem vitathatjuk el, hogy a megújulók költségei is a várakozásokat meghaladó ütemben csökkennek - írja az Oilprice.com

2017 és 2040 között a világon mintegy 10,2 billió dollárt költenek majd új villamosenergia előállító erőművek létesítésére és a megújulók ennek az összegnek háromnegyedét teszik ki. Ennek eredményeképpen 2040-re az összes villamosenergia-kapacitás 48 százalékát adja majd a szél- és napenergia, a jelenlegi 12 százalékkal szemben. Emellett a különböző akkumulátorfajták is drasztikusan olcsóbbak lesznek, amelyekkel a háztartási és erőművi szintű energiatárolás is előtérbe kerül. 

A napenergiával való villamosenergia-termelés költségei 75 százalékkal csökkentek az elmúlt évtizedben, és további 66 százalékkal esnek majd a következő 25 évben. Ezek a becslések azt veszik alapul, hogy a megújulók jelenlegi állami támogatásai növekedni fognak a közeljövőben. 

Forrás: http://nrgreport.com/