Klaszterek értéklánc fejlesztése a COSMENERG II. workshopján

2017. július 4-5-én egy Varsó közeli városban, Jablonnában került megrendezésre a COSMENERG nemzetközi projekt következő találkozója, ahol a résztvevők a klaszterek értéklánc rendszereinek fejlesztését tűzték ki célul. 

Helyszín: KEZO (Centrum Badawcze PAN Konwersja Energii i Źródła Odnawialne)
Időpont: 2017. 07. 4-5.
Szervező klaszter: Baltic Eco-energy Cluster

Résztvevők:
Archenerg Klaszter, Magyarország
Green Energy Biomass Cluster, Románia
Netzwerk Energie und Umwelt e.V (Neu e.V), Németország
Baltic Eco-energy Cluster, Lengyelország
Ecopanonia - Eco-energy and eco-culture Klaszter, Szerbia

A kétnapos, intenzív és interaktív workshopot Anna Lis, a lengyel Gdansk Műszaki Egyetem adjunktusa tartotta, akinek szakterülete a klaszterek és a vállalati értéklánc-rendszerek.

Anna Lis

Anna Lis
Gdansk University of Technology

A workshopot a házigazda, lengyel partner nyitotta, akinek szívélyes köszöntője után, Török Anett, a COSMENERG projektmenedzsere számolt be a projekt előrehaladásáról és a tervezett jövőbeli feladatokról.

Workshop I. - Klaszterek értéklánc rendszereinek elemzése

Anna előadásából a résztvevők megismerték a vállalati értéklánc menedzsment komplex módszertanát, a klaszterek szerepét a vállalati értékláncokban, a vállalati értékláncokat felépítő legfontosabb elemeket és folyamatokat, az értéklánc rendszer adta lehetséges versenyelőnyeit, valamint az értékláncokat érintő legújabb trendeket.

IMG 1312

A tréner felhívta a klaszterek figyelmét arra, hogy elsődlegesen szükséges meghatározni a klasztermenedzsment szerepét a klaszterben, azonosítani a klaszter erősségeit és gyengeségeit, szükséges meghatározni az együttműködési modell formáit, szintjeit, definiálni a fő tevékenységeket, problémákat, valamint az együttműködés magasabb szintre jutásának akadályozó tényezőit.

Jó gyakorlatok bemutatása a konzorcium számára

Mindezek feltárását követően a szerbiai ECOPANONIA és a magyar ARCHENERG Klaszter osztotta meg „jó gyakorlatát" és mutatta be a jelenlegi értéklánc folyamatainak alakulását és tervezett fejlesztését.

IMG 1307

IMG 1311

A workshop további részében interaktív módon, 4-5 fős csoportokban zajlott a jelen lévő klaszterek elemzése, amelynek eredményeit prezentációt követően megvitatták, kiegészítették a résztvevők és további javaslatokat fogalmaztak meg egymás számára.

Workshop II. – Klasztertermékek és szolgáltatások kidolgozása

A második napon Anna összegezte az előző nap eredményeit, valamint a klaszterek célja volt, hogy kialakítsanak kompetenciáik és készségeik alapján egy konkrét klaszter terméket/szolgáltatást és az ehhez szükséges értékláncot felépítsék egészen az alapanyag beszerzéstől az értékesítés utáni szolgáltatásokig. A klaszterek brainstormingját követően egymásnak prezentálták eredményeiket, majd számos kiegészítéssel, javaslattal, megjegyzéssel segítették egymást.

IMG 1356

IMG 1358

IMG 1367

Látogatás a KEZO kutatóközpontjában

A tréning helyszíne a lengyel KEZO kutatócentrumában zajlott, ahol a központ műszaki igazgatója bemutatta a nemrég elkészült és átadott épületkomplexumot, a kapcsolódó műszaki infrastruktúrát és laboratóriumokat. Az épületegyüttesről elmondható, hogy Európa egyik legmodernebb kutatócentruma, amely a megújuló energia számos formáját használja (szél-, nap-, és termálenergia, hőszivattyús fűtő-hűtő rendszer stb.). A KEZO küldetése, hogy hidat képezzen az ipari és a kutatói szféra között.

IMG 1336

IMG 1335

IMG 1325

IMG 1337

IMG 1332

Klaszterünket a jablonnai workshopon Dr. Bulkai Dénes, elnökünk és Dezső Máté, klasztermenedzserünk képviselte.

Eu magyar2