ArchEnerg Klaszter képviselete a brüsszeli Fenntartható Energia Héten

Az Európai Bizottság az energiaügyi, illetve a vállalkozásokat támogató igazgatóságainak támogatásával 2017. június 19-25. között rendezte meg a Fenntartható Energia Hét rendezvénysorozatot, melyen az ArchEnerg Klaszter képviselete is részt vett.

fenthétlogo

Az idei rendezvény jelmondata: „Tiszta energiát minden európainak!”, amely arra utal, hogy az Európai Bizottság 2016. november 30-án mutatta be az úgynevezett Téli Energia Csomag című javaslatot, amelynek középpontjában a tiszta energiafelhasználás áll.

Klaszterünk képviselete június 20-23. között vett részt az eseményen, ahol a legérdekesebbnek ígérkező előadásokat, kerekasztalos-vitákat látogatta meg.

A képviselet beszámolója alapján néhány részlet a heti programból:

Június 20-án, az egyik KKV-kat érintő ülés keretén belül a DG Energy és a nemzeti kereskedelmi kamarákat tömörítő EUROCHAMBRES képviselőjén kívül brit, spanyol, és olasz vállalkozók is részt vettek, ahol többek között az alábbi közös megállapítások születtek:

  • „A KKV-k minden EU tagállamban sokkal jobban üzlet-orientáltak, mint az energiaszektor többi résztvevője.
  • A KKV-k folyamatosan meg akarják változtatni a staus quo-t, amit az “alvó óriások” – a nagyvállalatok – mindenáron meg akarnának őrizni. Ugyanez igaz az energia-szektorra is, ahol a kis- és középvállalkozások a megállapodott status quo-t támadják a mikro-hálózataikkal, energia-raktározási és tiszta energia-előállításra vonatkozó újításaikkal, okos-hálózatokkal, stb.
  • Az inkubátorházak pótolhatatlan szerepet játszanak a startup cégek létrejöttében és elindulásában. "

fentartható1

Június 21-én: Az energia újragondolása – innováció a megújuló energia-politikában
„Hat különböző előadó ismertetett hat különböző olyan új technológiát, amelyet ígéretesnek mondtak a megújuló energiára alapuló fűtő- és hűtőrendszerek szempontjából.” –derül ki a beszámolóból.

Június 22-én: A megújuló energia jövője – előretekintés 2030-ig kerekasztal beszélgetésen lengyel és román energiaipari államtitkárok, valamint militáns zöld-párti Európai Parlamenti képviselő, Claude Turmes is jelen volt. Szó volt az EU Bizottság tavaly novemberi „Tiszta Energia Minden Európai Polgárnak” című kommunikációjáról, a megújuló energiára vonatkozó célkitűzés újravizsgálásáról, illetve arról, hogy a megújuló energiaszektor 26 millió új munkahelyet teremthet 2050-re.

fentrartható2

A rendezvény alatt több vállalati vezetővel, szakértővel, képviselettel és hasonló tevékenységű klaszterrel sikerült felvenni a kapcsolatot, amelyek hasznosak lehetnek az ArchEnerg Klaszter számára.

Köszönjük a hasznos beszámolót!