Ismét növekedett az építőipari termelés volumene

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése szerint mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületek építéséé 26,1, az egyéb építményeké 29,6 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy idén júniusában az építőipari termelés volumene 27,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist.

 

Az épületek építésének növekedése júniusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben a sportlétesítmények és oktatási épületek építésének az eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés – az alacsony bázis mellett – út- és vasútépítési munkák következtében bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján júniusban az építőipar termelése 1,1 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest. A II. negyedévben az építőipar termelői árai 4,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

építőipar 08. cikk

Építkezés a Corvin saroknál
Fotós: Kallus György

A jelentésből az is kiderült, hogy az építőipar ágazatai közül az épületek építésének termelése 17,8, az egyéb építményeké 29,1, a speciális szaképítésé 33,4 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 39,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 26,8, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 47,9 százalékkal. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés útépítésekre, illetve vasútfejlesztésre kötött szerződések eredménye – mutat rá a jelentés.

A KSH adatai megmutatták: az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene június végén 94,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi, alacsony bázist. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 41,0, az egyéb építményeké 126,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

építőipar 08.10.2

Forrás: KSH

A jelentésből végül kiderült: idén január és június között az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés volumene 27,0 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

A második negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 7,8, az egyéb építmények építése vonatkozásában 2,6, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 4,5 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Ezzel az előző negyedévinél az építőipar árai 1,4 százalékkal magasabbak voltak – áll a jelentésben.

 

ForrásVilággazdaság.hu