A KÁT rendszerben termelőknek bónusz járhat

A kormány új szabályozási bónuszt vezet be egy új kormányrendelet alapján azoknak a megújuló energiaforrásból kötelező átvételre villamos energiát termelőknek, akik pontosabban teljesítik a vállalt napi vagy napon belüli menetrendjüket. A bónusz annál nagyobb, minél pontosabb a teljesülés.

Több ponton változtat a korábbi, a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló 389/2007. (XII. 23.) kormányrendeleten és az energiahatékonyságról, valamint a megújuló energiaforrásból származó villamos energia működési támogatásáról szóló egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 393/2016. (XII. 5.) kormányrendeleten egy új, az augusztus 14-i Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.

A szabályozás talán legérdekesebb új eleme, hogy úgynevezett szabályozási bónuszt helyez kilátásba a napi menetrend vagy a napon belüli menetrend már megközelítőleg pontos teljesülésének esetére is a 0,5 MW-nál kisebb névleges teljesítőképességű erőműegységben termelő KÁT (Kötelező Átvételi Tarifa) termelők számára.

A bónusz nagysága, illetve a kiszámítás módja eltér a napi és napon belüli menetrend, illetve a napenergia és egyéb energiaforrások esetében.

További részlet a portfólió oldalán olvasható.

Forrás: www.portfolio.hu