Új technológiák az építőiparban II.

FALAZÓGÉP

Az építőipar számára azonban nemcsak a 3D-nyomtatás képes a jelenleginél jóval gyorsabban és olcsóbban felhúzható házakat készíteni. Az ausztrál Fastbrick Robotics nevű cég egy másik utat választott: nagyjából 1,5 milliárd forintnak megfelelő ausztrál dollárt költött egy olyan robot kifejlesztésére, ami 1000 téglát képes a helyére tenni óránként.

A cég úgy számol, hogy ha egy átlagos házba 15 ezer téglát építenek be, akkor a Hadrian X két nap alatt elkészítené a szerkezetkész épületet. A gépet egy teherautó hátsó részébe szerelik be, így az egész nagyjából akkora helyet foglal, mint egy szemétszállító kocsi. A Hadrian azonban teleszkópos, így a fejlesztők szerint akár 28 méteres magasságig is képes falazni.

hadrian-x falazó

Kép forrása: http://www.3ders.org

Ehhez elég csak a teherautó hátuljába “bepakolni” az alapanyagot jelentő téglát, a betáplált tervek alapján a többit elvégzi a gép. Igaz, minőségbiztosítási okokból a cégnek továbbra is szüksége van egy kőművesre a munkálatok elvégzéséhez, rajta kívül azonban csak a gép kezelője dolgozik a felépítendő házon. 

Forrás: http://hvg.hu