Új technológiák az építőiparban III.

ZÖLDEBB HÁZAK

Az építőipar fejlődését azonban nemcsak a technológia, hanem a globális felmelegedés ellen való küzdelem is előre lendíti. Ennek köszönhetően ma már olyan épületeket is képesek megtervezni és felépíteni a szakemberek, amelyekkel a lehető legkisebb lehet az ökológiai lábnyomunk.

A londoni Curl la Tourelle Head Architecture nevű tervezőiroda például Londonban a Temze partjára tervezett egy olyan iskolát, amely a folyó vizéből nyeri a működéshez szükséges elektromos áramot. Mivel a folyó szintje az árapály jelenség miatt 7 métert is változik, az ebből származó energia képes meghajtani az iskolához telepített vízturbinákat. 

zöldház

Kép forrása: https://inhabitat.com

Az elmúlt években egyre nagyobb teret nyertek azok az építési tervek, amelyekben az épületek megoldást adhatnak a városok legnagyobb problémáira: a növények hiányára. Az elképzelések szerint a jelenleg kihasználatlan háztetőkre komplett parkokat költöztetnének, amelyek segítik megszűrni a levegőben található káros anyagokat, nem mellesleg pedig ismét visszacsempészik a természetet a városba. Ez történt legutóbb például New Yorkban is, ahol a Newtown Creek-i szennyvíztisztító telep ipari épületének tetejét parkosították be a szakemberek.

Forrás: http://hvg.hu