Két klasztertagunk egy projektben

Új  emissziómérési technológiát fejleszt az Energotest Kft.  a Szegedi Tudoményegyetemmel közösen, melynek projektnyitó rendezvényét november 14-én délelőtt az SZTE Rektori Hivatalában tartották. A résztvevők a„LAser Boksz Rapid Emission Measurement Technology”című projektről tudhattak meg  információkat.

 

 

Az Energotest Diagnosztikai és Automatizálási Kft., a Contireg Mérnökiroda Kft., valamint a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy új emissziómérési technológián dolgoznak, vagyis új fotoakusztikai elven próbálják meg mérni a gépjárművek kipufogógázának összetételét. A nyertes pályázat 713,2 millió forintos támogatással valósul meg.

 

A „LAser Boksz Rapid Emission Measurement Technology” nevű  projekt célja, hogy olyan gépjárművekbe beszerelhető tesztberendezést fejlesszenek, amely közel valós időben, szelektív módon képes a kipufogógáz-összetételt mérni, elemezni.

 

A nyertes pályázat projektnyitó rendezvénye egy sajtótájékoztatóval kezdődött, majd egy kötetlen szakmai konzultációval folytatódott. A programot a konzorciumi tagok egy zártkörű szakmai megbeszéléssel zárták.

A dízelmotorok fejlesztésében az utóbbi 25 évben elképesztő előrelépések történtek, de még mindig akad fejleszteni való. Olyan tesztberendezést kell megalkotni, aminek a fogyasztása, a mérete és a kezelhetősége sem okoz különösebb változást a gépjárműben. A készülék menet közben is tudna valódi kibocsátási adatokat mutatni - mondta a sajtótájékoztatón Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora.

 

A projekt eredményeként megvalósulhat a megbízható, gyors, közel valós idejű, nagy tömegű emissziós adatgyűjtés és feldolgozás, amely fő célpiaca az autógyáraknak, de új, eddig nem létező piacok is kialakulhatnak.

A lézeres-fotoakusztikus műszerek a motorfejlesztéshez elengedhetetlen információkkal szolgálnak például az autógyártóknak, akik ezáltal hatékonyabb erőforrásokat fejleszthetnek – tudtuk meg Zentai Tamástól, az Energotest Diagnosztikai és Automatizálási Kft. ügyvezető igazgatójától.

DSC03546

Sajtóközlemény itt tekinthető meg.

Forrás:  http://szinvilag.eu/index.php?page=post&id=638