Magyar-ukrán klasztertalálkozót tartottunk

Az ArchEnerg Klaszter a Precarpathian Eco-Energy Clusterrel együttműködve háromnapos magyar-ukrán találkozót szervezett az EaP PLUS Eastern Partnership keretén belül.

DSC04899

Az Ivano-Frankivszk városában működő Precarpathian Eco-Energy Clustert Lyudmyla Shyyko menedzser, valamint Yurii Komaniak képviselte Szegeden.

Az első napon a két klaszter bemutatkozott egymásnak, szót ejtettek a struktúráról, a stratégiai fejlesztésekről, a nemzetközi projektekről és a tapasztalatokról. Gonda András, az ArchEnerg ügyvezetője és Dezső Máté, az ArchEnerg junior klasztermenedzsere készségesen válaszolt a vendégek kérdéseire.

DSC04886

A konferencia második napján az ArchEnerg Klaszter tagjai tartottak előadásokat. A SolvElectric tevékenységét Kovács R. Dávid és Bencsura Ákos mutatta be. Kojedzinszky Richard ügyvezető a szegedi MIX-R Ltd. cégről beszélt, Brand János ügyvezető pedig a soproni Aero Energi Ltd.-ről, valamint a szélenergiáról tájékoztatta a vendégeket.

DSC04921DSC04930DSC04933DSC04914

Az előadásokat követően az ukrán partnerek Dr. Péter Szabó István és Dr. Beszédes Sándor főiskolai docenseknek köszönhetően egyetemlátogatáson vettek részt, betekintettek az SZTE Mérnöki Karának laborjaiba, megnéztek néhány napelemes rendszert, valamint versenyautót is. A vendégek találkoztak a Szegedi Tudományegyetem Gépészmérnöki Karának dékánjával, Dr. Bíró Istvánnal is.

DSC04963DSC04982DSC04990DSC05025

Az utolsó napon értékelték a találkozót, megtárgyalták a jövőbeli együttműködés lehetőségeit és a két klaszter képviselői együttműködési megállapodást írtak alá.

További fotók a http://szinvilag.eu/index.php?page=post&id=804 linken tekinthetőek meg.