Az ukrajnai klaszter rendkívül hasznosnak tartja az együttműködést

A Precarpathian Eco-Energy Cluster az EaP PLUS Eastern Partnership nevű projektnek köszönhetően találkozhatott az ArchEnerg Klaszterrel egy háromnapos szegedi konferencián.

DSC04894

A Precarpathian Eco-Energy Cluster fél éve működik Ivano-Frankivszk városában. Az ukrajnai klaszter nagyon hasznosnak találta a szegedi magyar-ukrán találkozót, hiszen rengeteg új információval gazdagodott.

- Egy fiatal, kis klaszter vagyunk, de szeretnénk folyamatosan fejlődni és minél több tapasztalatot szerezni a jövőben. Az interneten bukkantam az ArchEnerg Klaszterre, amikor megújuló energiával foglalkozó cégeket kerestem. Hatalmas megtiszteltetés a számunkra, hogy egy ilyen rangos, nagy tapasztalattal rendelkező klaszter elvállalta az együttműködést. Ezenkívül hasonló a mentalitásunk, örömmel tölt el bennünket, hogy partnerek lehetünk - mondta Lyudmyla Shyyko menedzser.

A szegedi találkozón Yurii Komaniak is részt vett, aki az ukrán klaszter első partnercégének, a STEM-nek az alapítója és ügyvezetője. A klasztertagsággal új kapcsolatokat épít, ami mindig hasznos. A vállalatnál mintegy 15 fő dolgozik és napelemes rendszerek elhelyezésével foglalkoznak.

DSC05025

- Egyetemi hallgatóként döbbentem rá, hogy nagy a szakadék a tudomány és az üzleti élet között. Azt tapasztaltam, szükséges valami, ami a két szférát egyesítheti. Egy nagyszabású lengyel konferencián felvetettem az ötleteimet és javasolták, hogy vegyek részt egy ukrán-lengyel projektben. Több cég kiváló kezdeményezésnek tartotta és felkeresett minket - tudtuk meg Lyudmyla Shyykotól.  

A Precarpathian Eco-Energy Cluster menedzsere hozzátette, hogy a magyarokon kívül már a lengyelektől, spanyoloktól, németektől, svédektől és franciáktól is pozitív visszajelzéseket kaptak.

Az EaP PLUS Eastern Partnership projekt célja, hogy segítse a kelet-európai klaszterek felzárkózását, megerősödését. A két klaszter képviselői együttműködési megállapodást írnak alá. A partnerek egy éven belül hat alkalommal találkoznak Szegeden vagy Ivano-Frankivszkban és folyamatosan tartják a kapcsolatot.