Elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy még sokáig pazaroljunk?

A Magyar Energiahatékonysági Intézet február 6-án Elég gazdagok vagyunk ahhoz, hogy még sokáig pazaroljunk? címmel konferenciát rendezett a budapesti MagNet Közösségi Házban. A rendezvény fő témája az energiahatékonyság volt.

Az eseményen elhangzott, hogy Magyarország az elmúlt években az egyik legmagasabb GDP-arányos energiaimport-számlát fizette az Európai Unióban. Hazánk energiaimport-függőségének és energiaintenzitásának csökkentése, az energiafogyasztás mérséklése az ország stratégiai érdeke. A legnagyobb energia-megtakarítási potenciál az épületekben rejlik.

René van Hellholland nagykövet nyitott meg a konferenciát, az Európai Unió 2020-as klímavédelmi törekvéseit hangsúlyozta és felhívta a résztvevők figyelmét, hogy az éghajlatvédelem terén nélkülözhetetlen az összefogás.

Szalai Gabriella, a MEHI igazgatója elmondta, hogy európai szinten az épületekben felhasznált energia okozza a szén-dioxid-kibocsátás 36%-át. Ebből arra következtethetünk, hogy pazaroljuk az energiát, a 4,4 milliós hazai lakásállomány kétharmada elavult energetikai állapotban van.

Varga Dénes közgazdász, lakáspolitikai szakértő a Csak a támogatások mozgatják-e a lakossági építőipari piacot, avagy tartóssá tehető-e az építőipari konjunktúra? című előadásából az új lakások építési piacáról tudhattunk meg többet.

Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi államtitkára az építési jogban bekövetkezett reformokról és a 2017 őszén széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetéssel elkészült új Panelkoncepcióról számolt be a jelenlévőknek.

Severnyák Krisztina épületenergetikai szakértő az épületenergetikai tervezési gyakorlatot vizsgálta abból a szempontból, hogy az energiahatékony épületek különböző energetikai megoldásai mennyiben járulnak hozzá a klímavédelmi célokhoz.

Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete elnöke a Hogyan gondolkodnak a fejlesztők a fenntarthatóságról, környezettudatosságról, hogyan látják a jövőt, hogyan fogalmazzák meg a fenntarthatóságot? kérdésekre kereste a választ.

Szabó Tamás, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati vezetőjea kerület élenjáró fejlesztésein keresztül mutatta be, hogyan befolyásolhatja a helyi hatóság a település épületállományának megújulását.

Jasper van den Munckhof,a Hollandiából induló Energiesprong projekt igazgatója az épületek felújításának teljesen új szemléletét ismertette a résztvevőkkel. Az általuk kínált megoldás lényege, hogy az energetikailag elavult, lakott épületeket egy héten belül, a lakók kiköltöztetése és az építkezésekre jellemző felfordulás nélkül újítják fel, közel nulla energiafogyasztási szintre, azaz a házban felhasznált energiát maga a ház termeli meg.

A Kingspan képviseletében Bukva Vince az Energiahatékonyság gyártói szemmel című előadásában az előregyártott épületelemek népszerűségi trendjét mondta el.

Alain Nadeau, az Európai fejlesztési Bank (EIB) budapesti vezetője az európai hitelintézet szerepét ismertette a konferencián.

Szabó Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank munkatársa a lakossági energetikai korszerűsítésre fordítható kamatmentes hitelről árult el érdekességeket.

A konferencián a szervezők és a jelenlévők arra keresték a válaszokat, hogy melyek azok a gazdasági, pénzügyi, műszaki, jogszabályi, társadalmi kihívások, amelyekkel az épületek korszerűsítésében szembe kell néznünk.