Stratégiai partnerségi megállapodást kötöttünk

A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont stratégiai partnerségi megállapodást kötött az ArchEnerg Klaszterrel.

tandizsuzsa1

Klaszterünket Dr. Bulkai Dénes elnök, míg a kutatóközpontot Dr. Lévai Péter József főigazgató képviselte.

Az MTA Wigner FK kiemelt célja, hogy minél több magyar kutatás-fejlesztési és a kutatóközpont által végzett kutatási, fejlesztési és technológiai eredmény előtt új piacokat nyisson meg, és a magyar vagy külföldi piaci megjelenésüket a rendelkezésére álló humán erőforrásával, illetve kutatóhelyi kapacitásával hatékonyan támogassa. Ezen tevékenysége során beazonosítja a versenyképes kutatás-fejlesztési projekteket, azoknak - előnyös esetben - szabadalmi védelmet kérhet, és együttműködési kapcsolódási pontokat kereshet a releváns piacokon. Az MTA Wigner FK 2016 decemberétől az Európai Űrügynökség (ESA) Technológia Transzfer Programja keretében megalapította a magyarországi ESA Technológia Transzfer Irodát, amelynek feladata az űripari megoldások földi alkalmazásának elősegítése.

Az MTA Wigner FK fenti stratégiájának, valamint az ArchEnerg Klaszter üzletpolitikájának része az űripari, továbbá a hazai és nemzetközi piacokra fejlesztett magyar és nemzetközi technológiai transzferrel átadható technológiai megoldások. A partneri kapcsolat célja többek közt az új, földi termékek szolgáltatásokba történő integrálásának fellendítése. Az ArchEnerg Klaszter már működő hazai és nemzetközi ipari kapcsolatrendszerrel, új termék és szolgáltatásfejlesztéshez szükséges, képzett projektmenedzser szakember gárdával, és kiépült kapcsolati hálóval rendelkezik a fenti területeken, így a felek közös érdeke, hogy stratégiai együttműködési megállapodást kössenek.