Projektnyitó találkozó Temerinben

A Vojvodina Metál Klaszter (VMC) június 5-én sajtótájékoztatóval egybekötött projektnyitó rendezvényt tartott a szerbiai Temerinben, melyen klaszterünk is részt vett.

temerin1

Az eseményen a Vojvodina Metál Klaszter részletes beszámolót adott a projektről és az ebben résztvevő partnerek is bemutatkoztak.

- Örömmel jelentjük be, hogy az ITC Mind – „Fémipari Innovációs és Technológiai Központ” projektünket a hét elején hivatalosan is elindítottuk a szerbiai Temerinben rendezett konferenciánkon - nyilatkozta a Vojvodina Metál Klaszter menedzsere, Zoran Pekez.

A rendezvényen több mint 100 fő vett részt, köztük újságírók, tartományi és önkormányzati tisztviselők, a partnerek képviselői, valamint kutatási és fejlesztési intézmények, egyetemek, klaszterek, gazdasági társaságok és vállalatok képviselői.

temerin8

A projektpartnerek bemutatták a pályázat ötletét és koncepcióját, illetve beszéltek az EU támogatásáról és a határokon átnyúló üzleti kapcsolatok bővítéséről. Ezenkívül arra ösztönözték a jelenlévőket, hogy vegyenek részt aktívan a projektben és járuljanak hozzá annak megvalósításához.

A pályázatban résztvevők szeretnék szorgalmazni a hazai és a szerbiai hiányszakmákban elhelyezkedők képzését. A projekt megvalósítása folyamán a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának, valamint az Újvidéki Oktatási Központ diákjait (középiskolás hallgatók és felnőttek) képezik majd ki hegesztőknek.

A projekt fő célja az innováció erősítése a KKV-k és a fiatalok részvételével, illetve működő kutatóintézetek közötti együttműködés révén. Egy új foglalkoztatási program is kidolgozásra kerül, melynek során lehetőséget kínálnak a kis- és középvállalkozások számára a fémiparban történő gyorsabb növekedéshez, a hatékonyabb, képzett munkaerő biztosításához, hogy az versenyképesebbé váljon az új technológiákhoz, folyamatokhoz és a szolgáltatásokhoz való alkalmazkodásban, az ITC-vel együttműködve, innovációkat kifejlesztve.

temerin3temerin4temerin5temerin7