Fűtési technikák: Avagy melyik a jobb? Fa-, szén- vagy brikett alapú fűtés?

futes

A köztudatba egyre jobban beépül a környezettudatosság, mint fogalom. Ez egyelőre kis mértékben, de különböző módokban jelenik meg a társadalmunkban, mint például a fűtési technikák alkalmazásakor.

Főként a kertvárosokban jellemző az, hogy a házakat nem csak kazánok, de kandallók is melegítik. De vajon melyik a jobb? Mikor, melyiket érdemes használni? Esetleg lehet-e a kettőt együtt használni gazdaságossági szempontból?

A továbbiakban a kandallókba való anyagok hatékonyságáról lesz szó.

A fő kérdés: Fát, brikettet vagy szenet használjunk?

Faalapú tüzelés

Ez a módszer a legismertebb és a legrégibb. A fa, mint erőforrás megújuló, viszont nagyon lassú ütemű, a kitermelési üteme sajnos gyorsabb, mint a növény növekedése.

Fűtőértékét tekintve a legkevésbé gazdaságos, ugyanis a fa, mint növény, tele van élő szövetekkel, ami azt vonja maga után, hogy magas a víztartalma, amely nem alkalmas a tüzeléshez. Ha megfelelő hatásfokot szeretnénk elérni, akkor olyan fát kell alkalmaznunk, amelynek a nedveségtartalma 15%. A frissen vágott fák nedvességtartalma akár 50%-os is lehet, amelyet a vásárlásnál gyakorlatilag ki is fizetünk. A frissen vásárolt fák nem alkalmasak azonnali igénybevételre, hanem ki kell őket szárítani, ami akár egy évbe is telhet. Így a tárolásukra olyan hely szükséges, ami ugyan szárazon tartja a fát, de jól is szellőzik. Ezt a lehetőséget kevesen tudják biztosítani. Átlagosan a fa fűtőértéke 12-14 MJ/kg.

Fabrikett alapú fűtés

A brikettek jóval kevesebb nedvességet tartalmaznak a hagyományos hasított fáknál. Előnye az, hogy plusz kitermelést nem igényel környezeti erőforrásokból, hiszen fa és papíripar hulladékokból készítik. Nagy nyomáson préselik össze, fűtőértéke 18-20 MJ/kg, nagyobb hatékonysággal ég el, kevesebb hamut hagyva maga után. A csomagolása nem jár nagymértékű környezetterheléssel és felesleges hulladékkal. Egységes méretezése a tulajdonosok számára is kedvező, a csomagolás pedig nem engedi, hogy a brikett levizesedjen. Olcsóbb, mintha hasított fát vennénk.

Széntüzelés

A széntüzelésnél a két leggyakoribb szénfajta a „lángborsó” és a „ledvicei dió”. A lángborsó a fekete szenek „családjába” tartozik. Szintén magas fűtértékű 20-22MJ/kg, viszont az égetése során korom képződik, aminek köszönhetően a kéményből felszálló füst fekete lesz, az asszociáció pedig helyén való lenne, hogy nem környezetbarát a kibocsátás. A mai fűtési rendszerekben viszont különböző szűrők vannak beépítve, amelyek csökkentik a környezetterhelést. Jóval drágább, mint a brikett.

A ledvicei dió, barnaszénből származik. Alacsonyabb fűtőértékű, 13-18 MJ/kg, árban is különbözik a lángborsótól.

https://maradokapenzemnel.blog.hu/2017/12/08/fa_szen_brikett