Újvidéki Találkozó a COSME Program Résztvevőinek

Kétnapos találkozón vettek részt az Európai Unió által finanszírozott COSME Program résztvevői Újvidéken. A közel két éve tartó együttműködésben dolgozó ArchEnerg, BEEC, Ecopanonia, Green Energy és Energiemetropole Leipzig klaszterek ezúttal a szerb Ecopanonia Klaszter vendégszeretetét élvezhették.

ujvtal4

 

Az esemény főként a lassan befejeződő COSMENERG klaszterkiválósági-projekthez kapcsolódó workshopok sorozatára épült, melyek középpontjában az elért eredmények összegzései és a disszeminációs jelentések kerültek. A projektről adott sajtótájékoztató mellett a találkozót még a megújuló energia iparághoz köthető létesítményekhez tett látogatások színesítették. A partnerek a két nap leforgása alatt megtekinthették az 1500 diákot számláló, magyar nyelven is oktató Mihaljo Pupin Villamossági Szakközépiskola rendkívül jól felszerelt laboratóriumainak egyikét, a szintén Újvidéken székellő, az energiagazdálkodás és automatizálás digitális átalakítására specializálódott Electric Schneider DMS céget és végül, de nem utolsó sorban, ellátogattak a megújuló energiaforrásokból energiát előállító Mirotin-Energo Ltd.-hez is.

 

A találkozó folyamán sor került a szintén közös, nemrégiben indult COSMENERG-4i project következő lépéseinek megvitatására is. E partnerség célja egy olyan szolgáltatócsomag (CE-ME-ASEAN) megalkotása - beleértve egy online hálózati platformot is - melyet a tagok folyamatosan használhatnak nemzetközi együttműködések kialakítására, hogy ezáltal új üzleti kapcsolatokra koncentrálhassanak megkörnyékezve az ázsiai és a közel-keleti célpiacokat.  

A 2018. augusztus 29-30 között lezajló, rendkívül jó hangulatban eltöltött, nemzetközi projektekre épülő találkozó minden egyes résztvevő számára igencsak hasznosnak bizonyult.

ujvtalujvtal1

ujvtal2ujvtal3