Nyomtatás

Energetikai tanúsítvány - Épület zöldkártya

 

Az energiatanúsítvány egy olyan 10 évig érvényes okirat, mely számításokkal alátámasztva képes megmutatni a vizsgált épület energiafelhasználásának hatékonyságát. Ezt a Magyar Kormány az Európai Únió irányelveire építve vezette be hazánkban.

Az ingatlantulajdonosok és ingatlanvásárlók valamint a befektetők alapvető érdeke, hogy az általuk értékesítésbe vont, vásárlásra kerülő épület minél hatékonyabb besorolású tanúsítvánnyal rendelkezzen. A jövőben ez fogja meghatározni ingatlanjaik piaci értékét.

Minél hamarabb vizsgáltatja, tanúsíttatja ingatlanát, annál hamarabb tájékozódhat annak értékéről. Fontos, hogy egy ilyen tanúsítás óriási segítséget nyújt a későbbi korszerűsítések tervezéséhez. Energetikai fejlesztésekhez szükséges pályázatok nélkülözhetetlen alapdokumentumát fogja képezni. Segítséget nyújt abban, hogy kiválaszthassa milyen módon tud hatékonyabb, gazdaságosabb üzemeltetésű épületet létrehozni.

A tanúsítás rendszere két jogszabályra épül:

  • 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról
  • 176/2008. (VI. 30.) Kormány rendeletet az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról

2009. január 1. napjától, minden ezt követően elindult építésügyi engedélyeztetési eljárásban kiadott, jogerős és végrehajtható építési engedéllyel megvalósuló új épület építésekor az épület energetikai tanúsítványát el kell készíttetni.

2012. január 1-től a tanúsítás kötelező meglévő épület, önálló rendeltetési egység lakás, vagy ház eladásakor, az átíráshoz vagy 1 évet meghaladó bérbeadáskor, valamint az 1000 m2-nél nagyobb alapterületű hatósági-, állami tulajdonú épület esetén.

Győződjön meg Ön is épülete energiahatékonyságáról! Forduljon hozzánk bizalommal!