Szélenergia felhasználás

 

A szél a levegő földfelszínhez viszonyított mozgása, mely a Nap sugárzó energiájának hatására alakul ki. A Nap különböző módon melegíti fel légkörünket nyomáskülönbségeket okozva ezzel. Ez a nyomáskülönbség és a Föld forgásából származó Coriolis-erő együttesen mozgásba hozza a levegőt, szél keletkezik. A földfelszín közelében eltérő terepviszonyok között, a súrlódás ingadozásokat, örvényeket okoz, ezért a szél sebessége és iránya időben gyorsan változik. Mozgási energiája sebességfüggő, a sebesség köbével arányos. 1000 méter felett a szél gyakorlatilag állandóan jelen van.

Az ember már sokkal korábban is rájött, hogy fel lehet használni a szél energiáját. Kezdetben vízkiemelésre, gabona őrlésére használtak különböző szélkerekeket, szélmalmok formájában, azonban a mechanikai energiát még sokféleképpen fel lehet használni. Napjainkban a szél energiájának hasznosítása környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben terjed a világban, főleg az Európai Unióban, ahol ezt kiemelt területként kezelik. Az ilyen energia kitermelésének modernebb formája a szélturbinák által előállított villamos energia, mely a turbina lapátjainak forgási energiájából származik. A szélturbinák telepítése ma már ipari méreteket ölt, a gazdaságos nagy turbinák tömegtermelésével kialakul a szélenergia hasznosításának elterjedése.

Dinamikusan fejlődő iparág. Korábban a szélerőgépek kisüzemi méretekben voltak használatosak, mint például vízszivattyúzásra (öntözés, itatás, belvízvédelem, halastavak vízellátása), villamos energia termelésre (leginkább tanyákon, farmokon, hétvégi házakban, ahol az áram ellátása nem megoldott, de rásegítésre is tökéletes megoldás lehet) természetes világításra, hűtésre, fűtésre stb. Alkalmazásuknak főképpen olyan környezetben veszik nagy hasznát, ahol igény van elektromos áramra, de a nagyfeszültségű elektromos hálózat csak messzebb található, A hálózatba visszatáplálás szintén egy elterjedt megoldás. A szélerőgépek alacsony indítási sebességűek (1,8-1,9 m/s) Magyarországon megfelelő területi adottságok vannak a szélerőgépek felhasználásához. Ahol a szél nem ütközik akadályokba, ott gyakran erősen fújhat. Ezek a berendezések rendkívül megbízható működésűek, nem igényelnek sok karbantartást.