Energiatakarékos fűtési-hűtési rendszerek

 

Az elmúlt években Magyarországon is egyre inkább előtérbe került az energiatakarékos, megújuló és környezettudatos fűtési technológiák alkalmazása. Az energiahordozók árának várható növekedése, valamint az elmúlt évek technológiai fejlesztései miatt egy komplex, energiatakarékos fűtési rendszer kiépítése már családi ház vagy társasház esetén is erősen javasolt. Ilyen rendszer alkalmazásával jelentős energiamegtakarítás érhető el. Figyelembe véve, hogy egy lakótér éves energiaszükségletének nagy részét a fűtés és melegvíz-előállítás teszi ki, így egyértelműen adódik, hogy ezt az energiát érdemes minél gazdaságosabban előállítani.

Napjainkban sok gyártó kínálja a fenti berendezéseket, amik ugyan külön-külön is alkalmasak a feladatra, a legjobb hatékonyságot azonban ezeknek egy rendszerben történő használatával érhetjük el. Az alkalmazásukra azonban már az új ingatlan épületgépészeti tervezése vagy a meglévő lakás korszerűsítésének kezdetén gondolni kell.

Melegvíz előállítás és fűtésrásegítés napkollektoros rendszer alkalmazásával

Napenergia-hasznosítás szempontjából Magyarország fekvése kedvező, nyári napsütés esetén akár 1000-1300 W/m2 is érheti az ennek kitett felületet. Az országrészek között a napsugárzás mértékében nincs jelentős különbség (8-10%), helyes kiválasztással ideális időben (nyári napsütés) esetben 700-900W teljesítmény is nyerhető 1 m2 síkkollektor felületen (Természetesen az érték nagymértékben függ a kollektor típusától, veszteségeitől és a beérkező napenergia mennyiségétől).

Használati melegvíz előállítás vagy fűtés hőszivattyú alkalmazásával

A talajhő/földhő mindenhol rendelkezésre áll, csak a „kitermelés” módja változik az egyes területek természetföldrajzi/geológiai viszonyaitól függően, hőszivattyúk segítségével. A hőszivattyú egy olyan berendezés, amely a befektetett elektromos energia többszörösét képes a környezeti levegőből kinyerni, majd fűtési céllal hasznosítani. Az általában alkalmazott levegő-víz hőszivattyú segítségével 1 kW elektromos energia befektetésével akár 4,5 kW energia állítható elő víz melegítésére, ami padló- vagy falfűtési rendszerekben vagy használati melegvíz előállítására hasznosítható. Tehát adott egy olyan fűtési-hűtési és melegvíz készítési lehetőség, amely decentralizáltan megvalósítható bármely település kommunális, lakó, uszoda, egyéb rendeletetésű közszolgálati épületeihez, családi házaihoz, irodaépületekhez méretüktől függetlenül. Gazdaságosan, környezetkímélő módon alakítható ki, akár a távhőszolgáltatás kiegészítésére, vagy a gázfűtéses blokkházak gázkazánjainak hőszivattyúkra való cserélésével, vagy kiegészítésével. Kiemelt terület lehet az uszodák fürdővizeinek hőszivattyús energetikai hasznosítása, vagy szennyvíztelepek elfolyó vizeinek hőtartalmából a hőszivattyús energiahasznosítás.

Lakótér szellőztetés hővisszanyerős szellőztető alkalmazásával

Az utóbbi években elterjedt nagy hatékonyságú épületszigetelési technikák és jó minőségű nyílászárók alkalmazása miatt jelentős figyelem fordul a szellőztető berendezések irányába. A szellőztetéssel kidobott elhasznált levegő hőtartalma azonban kárba veszik, és a lakótérbe juttatott friss környezeti levegőt komoly energiaráfordítással újra fel kell melegíteni. Ezt elkerülhetjük egy jól megválasztott hővisszanyerős szellőztető készülékkel. Általánosságban elmondható, hogy a fűtési költségeink egyharmadát a szellőztetés során beszívott friss levegő felfűtésére fordítjuk. Hővisszanyerős szellőztetővel akár 90%-os hatásfok is elérhető, ami jelentős tétel, és valóban indokolttá teszi a készülék alkalmazását.