Nyomtatás

Megújuló energia

 

A fosszilis energiahordozók fokozott felhasználásával hamarosan kimerülhetnek ezek készletei. A folyamatos szén-dioxid kibocsátás előbb-utóbb felborítja meglévő érzékeny egyensúlyt éghajlati, ökológiai egyensúlyt bolygónkon.

A földtörténet korábbi időszakaiban is zajlott le éghajlatváltozás a változása mértéke azonban a mostani jelentősen lassabb volt. Mivel a változások mikéntjét és annak hatásait nehéz megbecsülni fontos a káros hatások kiküszöbölése. Ki kell alakítanunk egy olyan élhetőbb világot, amelyet a fenntartható fejlődés alapelveire építünk. Tehát egy olyan megoldást, mely biztosítja nyugodt jövőnket a jelenlegi labilis éghajlatunkkal szemben. Világszerte kitűzött cél a levegőszennyezés és a vízszennyezés megfékezése. Az Európai Unió is erre törekszik. Erre jelentenek kézzel fogható megoldást a megújuló energiaforrások. Energiapolitikánkba is beépült a megújuló energiaforrások támogatásának elősegítése.

A megújuló energiaforrások olyan energiaforrások, melyek néhány éven belül újratermelődnek és környezetkímélők. Az energiákat korszerű technológiák segítségével kinyerhetjük a nap, a szél, a víz, a föld és a növények adta lehetőségek felhasználásával. A megtermelt energiát (a számos lehetőség mellett) épületek fűtésére, hűtésére, melegvíz előállítására és elektromos áramot igénylő berendezések működtetésére hasznosíthatjuk. Emellett lehetőséget kaphatunk, hálózat független, önellátó rendszerek létrehozására. Ilyen beruházásokkal és támogatásokkal otthonunkban, vállalkozásunkban csökkenthetjük későbbi kiadásainkat. Várhatóan az energiaárak emelkedni fognak, ezekkel a megoldásokkal biztosíthatjuk jövőbeni költségeinket és lehetőséget kaphatunk a megspórolt vagy megtermelt javak szabad felhasználására. Az eredmény egy függetlenebb, élhetőbb, biztonságosabb jövő.