Hatékonyabb fenntartás

 

Passzív házak

A passzív házak általában többe kerülnek, mint egy azonos méretű hagyományos kialakítású ház. Akkor miért is éri meg ilyet építeni? Fontos megérteni, hogy egy korszerű passzívház építésekor a pénzünket tulajdonképpen befektetjük. Át kellene gondolnunk, hogy néhány négyzetméter megspórolása mit is hozhat később. A felhasznált pénzt nem elvesztegetjük, hanem „beépítjük”. Ha hagyományos építésű házat választunk, akkor folyton ki vagyunk téve az energiaárak változásainak. A jelenlegi nagy energiafelhasználás később nagyobb költséget okozhat. Azt az állandó összeget, amelyet kifizetünk a szolgáltatóknak már senki sem fogja visszaadni. Ezzel szemben egy korszerűen felszerelt passzívháznál, a „beépített” pénzünk egy idő után megtérül és ettől a ponttól kizárólag hasznot hoz. Hagyományos esetben felújítások nélkül ez elő sem fordulhatna.

Egy ilyen ház olyan gépészeti rendszerrel van felszerelve, amely képes akár önállóan is termelni fűtést és melegvizet. A passzívház fűtési energiaigénye a tizedrésze egy hagyományos házénak, a hűtés pedig a legtöbb esetben megoldható légkondicionáló nélkül. A megfelelően kialakított passzívház fenntartása problémamentes. Összesítve tehát megállapíthatjuk, ha ilyen kialakítású házat építettünk magunknak, jobban megőrizzük pénzünk értékét, csökkentjük későbbi kiadásainkat, amit ezután másra tudunk fordítani és ingatlanunkat a jövőben várható energetikai előírások miatt nagyobb eséllyel tudjuk majd értékesíteni.


„A passzívház elve”

A passzívház fűtési energia felhasználása akár 80-90% is kevesebb lehet. A szellőztetés szabályozott módon történik hővisszanyerő berendezés felhasználásával. A passzívház építése alapvetően nem új technológia, csupán a már ismert anyagaink precíz felhasználása egy jól szabályozott rendszer keretein belül. Passzívház szinte bármely anyagból készülhet. Lehet a fala téglából, tömör fából, betonból, lehet könnyűszerkezetes (fém-fa), de készülhet akár vályogból vagy bontott téglából is. A passzívházak egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül jó minőségben hőszigeteltek, mind a falak, a tető, az aljzat és a nyílászárók tekintetében. Egy ilyen ház hővesztesége rendkívül alacsony egy hagyományos házzal összehasonlítva. A megfelelően hőszigetelt, légzáró épületburkon belül kardinális kérdés a szellőztetés megoldása, és a gyártók erre is megtalálták a megfelelő technológiát: hőcserélős, hővisszanyerős szellőztetéssel elejét lehet venni az épületen belüli - penészedést, szerkezetromlást előidéző – páraképződésnek, és az energiát is vissza lehet forgatni. Épületautomatizálással (érzékelők, időzítők, távvezérlés segítségével) a költségtakarékosság tovább fokozható.