Az Európai Bizottság által 2030-ra kitűzött energia- és klímapolitikai célok, valamint az épületenergetikai célkitűzések megvalósítása továbbra is kihívást jelent a megfelelő piaci finanszírozás hiányában. A jelenlegi, jelentősen megemelkedett energiaárak miatt sürgősen szükséges a tiszta energiára való áttérés felgyorsítása és a fosszilis tüzelőanyag importtól való függőség csökkentése. Az energiahatékonyság előmozdításának és az integrált megújuló energiaforrások szélesebb körű elterjedésének egyik akadálya a témában érintett szereplők – pénzügyi szektor, közszféra, kormányzat, magánszektor - közötti egyeztetés és egyetértés hiánya.

Az Európai Bizottság elkötelezett a fenntartható pénzügyek előmozdításában, ezért páneurópai és nemzeti szinten 2017 óta megrendezik a Sustainable Energy Investment Fórumot, melyen a tagállamok szakmai és szakpolitikai szereplői vesznek részt. A konzorcium tagjai fontosnak tartják a szereplők közötti párbeszéd kialakítását ezért RENOINVEST projekt keretében nemzeti kerekasztalok létrehozását kezdeményezzük Ausztriában, Magyarországon és Szlovéniában

Ezek a nemzeti kerekasztalok nyílt párbeszédet biztosítanak az érintett szereplők között, hogy megvitathassák az épületenergetikai felújítások felgyorsításához szükséges finanszírozási eszközök terjedésével kapcsolatos akadályokat és lehetőségeket, elsősorban a meglévő magán- és középületekre, valamint a kkv és a szolgáltatói szektorra fókuszálva. A kerekasztalok alkalmat teremtenek a tapasztalatcserére, a közös megoldások kidolgozására és a jó gyakorlatok megosztására. Ennek eredményeként új üzleti finanszírozási mechanizmusok bevezetésének lehetőségére is javaslatot kíván tenni a RENOINVEST projekt.

Tekintettel arra, hogy Európa a koronavírus-járvány és az emelkedő energiaárak okozta válság leküzdésére törekszik, az épületek felújításának felgyorsítása egyedülálló lehetőséget kínál épületállományunk megújítására. A körkörös gazdaság, a természetalapú megoldások, a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos technológiák integrálása, a digitális technológiák, az intelligens épületek, az energiatanúsítvány, mind olyan fontos témakörök, melyek előtérbe helyezése elősegíti az Európai Unió által a Green Deal-ben is megfogalmazott törekvéseket. A projektben résztvevő országokban ezért fontos előmozdítani a mélyfelújítások megvalósítását megfelelő pénzügyi finanszírozási lehetőségek biztosításával. Erre vonatkozóan a kerekasztal megbeszéléseken a RENOINVEST projekt 2030-ig szóló intézkedéseket és szakpolitikai ajánlásokat kíván megfogalmazni a szakma legmeghatározóbb szereplőinek a bevonásával.

Vissza